Konditorejas meistarei pasūtījumu netrūkst

GalerijaPrint

Jau divus gadus lēdmaniete – mājražotāja Daila Vanaga darbojas saldajā, bet ne vieglajā konditorejas izstrādājumu biznesā, kurā pieprasījums pēc produkcijas īpaši pieaug pirms svētkiem.

Kā dzima ideja par savu produktu konditorejas izstrādājumu jomā? Tas bija viens, pēkšņi atnācis pārdomu mirklis nakts melnumā. Jau agros gados Dailai patika rosīties virtuvē, paralēli ikdienišķiem ēdieniem cepot piparkūkas, biskvītus, tortes un ruletes pēc draugu vai paziņu pasūtījuma. Viņa saka: „Nolēmu uzsākt mājražošanu, nokārtojot visas formalitātes ar Pārtikas veterināro dienestu (PVD) un citām institūcijām. Jāievēro visas prasības, kas nepieciešamas, lai vispār nodarbotos ar mājražošanu. Reģistrējoties kā mājražotājai, man ir tiesības pārdot savus izstrādājumus pircējiem, priecējot klientus ar kaut ko interesantu un tieši viņiem rūpīgi, ar sirds siltumu gatavotu.”

Kā viss sākās

Iesākumā visi gardumi tapa Lēdmanes daudzdzīvokļu mājas virtuvē – parastajā gāzes plītiņā ar vienu panniņu, tikai tagad iegādāta jauna cepeškrāsns. Lielākoties tiek izmantotas dabiskās izejvielas. Vienīgi, ja pasūtītājs vēlas spilgtākas krāsas, – lūdzu.

Dažādās krāsu gammas tiek panāktas ar no dārza un meža veltēm spiestām sulām, kas tiek uzglabātas ledusskapī. Produkcijas vākšanā (zemeņu, aveņu, melleņu, brūkleņu un dzērveņu) ir palīgi – Dailas dēli, kā Dailas mamma. Kārtējai darba sezonai nepieciešami vismaz 20 kilogrami katra veida ogu, vienīgi smiltsērkšķi tiek iepirkti. Visas pārējās izejvielas tiek rūpīgi izvēlētas vairumtirdzniecības bāzē.

Dažkārt, lai veiksmīgi paveiktu darbu, piemēram, piparkūku gatavošanas procesā piedalās arī dēli, jo piparkūku mīklas gatavošanai, putošanai un kulšanai ir nepieciešamas stipras rokas. Jaunākā dēla uzdevums pēc skolas un izpildītiem mājasdarbiem, ja ir vēlēšanās, ir gardumus iesaiņot un uzrakstīt izgatavošanas/realizācijas datumu.

No visu kārumu kārumiem Dailai vistuvākās ir piparkūkas, jo tieši uz piparkūkām var mākslinieciski izpausties, veidojot pasaku tēlus un citus brīnumus, ko vien tajā brīdī izdoma sniedz, un tās netrūkst.  Galvenokārt klientu vidū dominē bērni, kuri ieguldītās pūles un izdomu novērtē. Ejošākās piparkūku formas ir zaķi, kaķi, lāči, eži, sirsniņas, taureņi, puķes, mašīnas un mājas ar dažnedažādākiem mūsdienu multeņu varoņu – Hello kitty, briesmonīšu u. c varoņu zīmējumiem. Kā jauninājums piedāvātajā produkcijas klāstā ir „ēdamās fotogrāfijas” – tas ir visai piņķerīgs roku darbs – datorā jāizveido makets, kas jāizdrukā, jāizgriež pēc formāta un ar glazūras palīdzību bilde jāierāmē.

Kā jaunumu šobrīd meistare piedāvā bezglutēna piparkūkas, kas neliedz baudīt Ziemassvētku smaržas un garšas cilvēkiem, kuri uzturā nevar lietot cieti saturošus produktus. Ražošanas process nav viegls – lai ceptu šīs piparkūkas, visam nešaubīgi ir jābūt tīram, bez neviena miltu „puteklīša”. Tāpēc šai nodarbei Daila gatavojas īpaši un ar rūpību, lai patērētājs, kurš sirgst ar šo slimību, saņemtu Ziemassvētku garšu bez diskomforta.

Meistare ar prieku saka, ka patīkami ātrs noiets produkcijai ir galvenokārt  Ziemassvētkos, protams, pieprasījums palielinās arī citos gada nozīmīgākajos svētkos vai arī klientu īpašajos svētkos.  Saimniece piedalās arī dažādos pasākumos bērniem un pieaugošajiem, radošajās darbnīcās, gadatirgos utt.

Šobrīd meistarei Dailai pasūtījumu netrūkst, tāpat kā sāncenšu šajā nišā. Tas savukārt, liek rosīties, darboties, izvirzīt augstākus mērķus, kurus īstenot palīdzēs vien pašas uzņēmība.

Priecīgus un gardus Ziemassvētku gaidīšanas svētkus vēlot!

Liene Dreiska,

LLKC Ogres nodaļas uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru