Liepājas puses mājražotāji gūst jaunas atziņas un iedvesmu

GalerijaPrint

LLKC Liepājas biroja telpās 16. jūnijā notika mājražotāju tikšanās ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošo pētnieci Ilgu Gedrovicu un LLKC Lauku attīstības nodaļas projektu vadītāju Gunu Šulci, kā arī tika izrunātas citas aktuālas iespējas mājražotājiem. 

Tendences pārtikas produktu ražošanā un sadarbības iespējas

Ilga Gedrovica ar kolēģiem ir piedalījusies daudzu Latvijā pazīstamu produktu tapšanā un virzīšanā līdz gala patērētājiem. Kā pazīstamākos noteikti var minēt sauso uzturdevu karavīru vajadzībām, grauzdētas cūku pupas no augstvērtīgām, dabīgām izejvielām un piedevām no Latvijas laukiem “Pupuchi”, ābolu čipsus “Garden snack”, bišu maizes pastilas “BEE BITE”, zirņu krekeri “KRIPPU”, Latvijā ražotas pilngraudu pārslas “MILZU” u.c.

Ilga atzīst, ka strādāts pie ļoti daudzām idejām, un varbūt, ka arī ne visas nonāk līdz gala patērētājam, bet ir svarīga pārliecība par savu ideju, spēja noteikt lielus mērķus un plašs redzējums.

Pirmais solis sadarbībai sākas ar vienkāršu tikšanos Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Pārtikas tehnoloģiju studiju un zinātnes centrā, kur piedāvā iespēju saņemt bezmaksas konsultācijas, kā arī veikt pētījumus visos pārtikas ražošanas ķēdes posmos no izejvielas līdz veikala plauktam (izejvielu atlase, testēšana, receptūras un tehnoloģiju izstrāde, piemērota iepakojuma izvēle un optimāla uzglabāšanas laika noteikšana). Sadarbības veidošanai Ilga iesaka izmantot dažādas projektu iespējas, biznesa inkubatoru īstenotās programmas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras investīcijas “vaučeru” programmu u. c.

Runājot par pārtikas tehnoloģijām un attīstības tendencēm, ir jāuzsver tas, ka Latvijas ražotājiem ir jāpiedāvā produkti ar augstu pievienoto vērtību, kvalitatīvi, unikāli un ar savu īpašo stāstu.

Svarīgi izprast patērētāja viedokli un izpratni par tādām lietām kā veselīgs ēdiens, t. i., bez noteiktām sastāvdaļām (e-vielām, krāsvielām, konservantiem, taukiem, cukura un sāls), šķiedrvielām bagāts, satur “lēnos” ogļhidrātus, ir ar augstu olbaltumvielu saturu.

Ar patērētāju ir jārunā par šīm lietām, jo, iespējams, ka to vienkārši neapzinās, bet tajā pašā laikā tas ir svarīgi ikviena cilvēka ikdienā.

Klients izvēlas labsajūtu un ērtumu, pievēršot uzmanību svara samazināšanai, produkta pielietošanas ērtumam, lietoto izejvielu kvalitātei un izcelsmei, dabiskumam un citiem faktoriem. Ir svarīgi cilvēku ieradumi, jo, dzīves ritmam kļūstot aizvien ātrākam, pieprasījums aug pēc tiem produktiem, kas ir lietojami uzreiz vai ir ātri, vienkārši pagatavojami, kuru iepakojumi ir ērts un praktisks lietošanā.

Tās ir tikai dažas atziņas, ar kurām Ilga Gedrovica dalījās tikšanās reizē un kuras var palīdzēt ikvienam mājražotājam radīt savu produktu, kas nonāk līdz gala patērētājam un kļūst veiksmīgs. Tikšanās dalībnieki atzina, ka gūtās atziņas ir vērtīgas un ļoti svarīgas – ir gūta iedvesma pilnveidot savu piedāvājumu un rīkoties.

Iespēja parādīt savu veikumu izstādes “Riga Food 2017” Novadu stendos

Šis būs otrais gads, kad LLKC aktīvi iesaistās starptautiskās izstādes “Riga Food 2017”, kas notiks 6.–9. septembrī, ietvaros paredzēto Novada stendu organizēšanā. Pirmajā reizē ir gūtas daudzas atziņas par to, kas izdevās, un arī par to, kam vēl būtu jāpievērš vairāk uzmanības. Guna Šulce atzīst, ka dalībnieki iegūst apmaksātas vietas izstādē, iespēju atrast jaunus kontaktus kopīgai sadarbībai, veicināt savu atpazīstamību, iespēju vēl labāk izzināt klientu vēlmes, bezmaksas mācības pirms izstādes un daudzas citas lietas.

Šobrīd svarīgākais ir nenokavēt pieteikšanos, kas ir līdz 15. jūlijam. Noteikti ikviens mājražotājs var rēķināties ar LLKC darbinieku atsaucību un palīdzību gan pieteikuma aizpildīšanā, gan arī gatavošanās posmā dalībai izstādē. 

Papildus zināšanu un apmācību iespējas

Tikšanās noslēgumā runājām par Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Mūžizglītības centra 2017. gada augusta sākumā Liepājas pusē piedāvātām mācību programmām:

  • HACCP sertifikāts – pārtikas uzņēmumu paškontroles sistēma, drošas un nekaitīgas pārtikas apritei(3 dienu mācības),
  • Jauna, konkurētspējīga nišas pārtikas produkta izstrāde. Specializācija: Dažādiem graudaugu izmantošana jaunu produktu izstrādē (4 dienu mācības).

Papildus informāciju par mācībām var iegūt LLU Mūžizglītības centrā. 

Liepājas pusē taps lavandas pārtikas produkti

Lai pilnībā izmantotu šo iespēju, kad Ilga Gedrovica viesojās Liepājas pusē, ar viņu kopā paviesojamies pie konkursa “Laukiem būt!” dalībnieces, daudzpusīgās un enerģētiskās Zanes Gustas Grobiņas novadā.

Atgriežoties no ārzemēm, Zane kopā ar savu mammu ir radījušas zīmolu “Lavandertoys” – lina auduma dzīvnieciņus, kas pildīti ar lavandas ziediem un kas ir guvuši plašu atzinību gan Latvijā, gan arī ārzemēs.

Tie, kuri pazīst Zani, noteikti ir pārliecinājušies par vismaz divām viņas īpašībām, – viņai vienmēr ir jaunas idejas, kā attīstīt savu darbību, un viņa vienmēr savu darbu izdara pēc iespējas labāk un ar visu sirdi.

Šobrīd aktīvi tiek strādāts pie tūrisma piedāvājuma “LavenderVilla” attīstīšanas, t. i., uzstādot gan viesu mājiņas, gan rīkojot pie sevis bērnu radošās darbnīcas un pieņemot tūristu grupas, kā arī tiek domāts par pārtikas produktu radīšanu, izmantojot lavandas.

Tā nu sanāk, ka dienā, kad viesojamies pie Zanes, viņa tikko ir saņēmusi apstiprinājumu vietējā rīcības grupā “Liepājas rajona partnerība” Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) programmā iesniegtajam projektam “Kvalitatīvu darba apstākļu radīšana lavandas pārtikas un dzērienu “LavenderTaste” produktu ražošanai”.

Tieši tāpēc tāda tikšanās ar Ilgu viņai bija vērtīga un ļāvusi izrunājām būtiskas nianses par lavandas pārtikas produktu ražošanu un perspektīvu. 

Noslēgumā, pievienojoties Zanes un Ilgas teiktajam, aicinām ikvienu mājražotāju meklēt savu atšķirīgo un unikālo, kā arī nebaidoties domāt un rīkoties vērienīgi.

Aleksejs Kačanovs,

LLKC Liepājas konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultants

Papildus informācijai:

* Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras inovāciju “vaučeru” atbalsta pakalpojumi –  http://www.liaa.gov.lv/lv/aktualitates/liaa-uzsak-pieteikumu-pienemsanu-inovaciju-vauceru-atbalsta-pakalpojumiem

* Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultāte  – http://www.ptf.llu.lv

* Papildus informācija par dalību izstādes “Riga Food 2017” Novadu stendos un pieteikumu anketa pieejama Lauku tīkla mājaslapā –http://www.laukutikls.lv/nozares/partika/raksti/aicinam-majrazotajus-pieteikties-izstadei-riga-food-2017

* Papildus informācija par Latvijas Lauksaimniecības universitātes piedāvātām mācību iespējām ir pieejama universitātes Mūžizglītības centra mājaslapā – http://www.mc.llu.lv/index.php/2016-03-22-07-50-03/aktualie-piedavajumi

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru