No idejas līdz produktam – “gudra” pieeja veiksmīgam iznākumam
LLKC Saldus konsultāciju birojs 24. maijā organizēja semināru Saldus un Brocēnu novada mājražotājiem. Tajā Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LLU PTF) vadošā pētniece Ilga Gedrovica dalībniekus iepazīstināja ar pārtikas tendencēm un iespējām, izaicinājumiem vietējiem Latvijas produktiem. Pētniece sniedza ieskatu iespējamai LLU PTF un uzņēmēja sadarbībai, lai radītu jaunu produktu vai attīstītu jau esošo. Svarīgi – lai šis produkts būtu īpašs (inovatīvs) nevis tāds, kādu jau varam sastapt veikalos un citās tirdzniecības vietās.
LLU PTF līdz šim ir īstenojusi un arī šobrīd īsteno vairākus veiksmīgus sadarbības projektus, kuru rezultātā top veselīgas sāļās un saldās uzkodas, veselīgi saldumi, miltu izstrādājumi, graudaugu-sēklu produkti, tējas, dzērieni, augļu un dārzeņu biezeņi, sāļās mērces u. c.
Lai radītu jaunu produktu vai attīstītu esošo – visa pamatā ir uzņēmēja apņēmība un vēlēšanās radīt inovatīvu produktu.
Lai uzņēmējs sadarbībā ar LLU PTF īstenotu veiksmīgu sadarbības projektu, ļoti svarīga ir uzņēmēja apņēmība un vēlēšanās izstrādāt vai attīstīt jaunu produktu. Jāatzīmē, ka zinātnieki ir būtisks atbalsts produkta attīstībai un virzībai. Sadarbības ietvaros notiek vairākas tikšanās, izejvielu atlase, receptūras izstrāde, testi laboratorijā un ražotnē, jaunā produkta novērtējums, nepilnību konstatēšana, ražošanas tehnoloģiju pilnveidošana u. c. Paralēli notiek darbs arī pie produkta dizaina, iepakojuma izstrādes atbilstoši LR likumdošanai.
Jaunu produktu radīšana vai esošo attīstīšana notiek, ieguldot pašu līdzekļus, un bieži ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu, kuru var saņemt, ja palīgā tiks aicināti tieši zinātnieki.
Nereti izstrādātie produkti pirmo reizi ar sabiedrību tiek iepazīstināti ik gadu notiekošajā plašākajā pārtikas izstādē Baltijas valstīs – “Riga Food”, kas šogad norisināsies no 6.–9. septembrim.
Viens no veiksmīgākajiem LLU PTF lolojumiem – graudaugu pārslas “MILZU!”
Graudaugu pārslas ir tikai viens no LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieku veiksmes stāstiem. Zinātniekiem līdzdarbojoties, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda rakstu ir saņēmuši augļu, ogu un dārzeņu biezeņi zīdaiņu uzturam ar preču zīmi “Rūdolfs”. Arī šobrīd LLU pētnieki strādā pie vairākiem jauniem produktiem, un ir tapuši ābolu un bumbieru čipsi, kā arī bišu maizes pastilas.
Zinātniece I. Gedrovica stāsta, ka ideja par graudaugu pārslām radusies, jo uzņēmējs ievērojis, kāds noiets ir importētajiem kukurūzas kraukšķiem. ASV, starp citu, cilvēks gadā izlietojot 18 kg šī našķa. Arī Latvijā arvien vairāk tas tiek patērēts, un to visvairāk iecienījusi tieši jaunākā paaudze. Uzņēmējs, tirgu papētot, iedomājies – kāpēc gan Latvijā ko tādu neizgatavot? Uzrakstījis pieteikumu projektam, saņēmis akceptu un par ES finansējumu iegādājies speciālo iekārtu. Sācis raudzīties apkārt – ko ar to ražot? Taču sapratis, ka neiekļausies ES fondu striktajos noteikumos, ja pats saviem spēkiem mēģinās tikt galā. No aprīkojuma iegādes laika uzreiz ieslēdzas pulkstenis, – noteiktā laikā ir jābūt gatavai produkcijai. Uzņēmējs zvanījis uz fakultāti un lūdzis palīgā. Papildu bonuss bijis arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras saņemtais atbalsts analīžu un izmēģinājumu veikšanai. Sākotnēji zinātnieki vairāk skatījušies kukurūzas virzienā, taču galu galā nosliekušies par labu vietējām izejvielām, proti, kviešiem, rudzu un auzu miltiem, stāsta I. Gedrovica, kura šo darbu veikusi kopā ar kolēģi Sandru Muižnieci-Brasavu un uzņēmuma valdes locekli Enno Enci.
Graudaugu pārslas “MILZU!” jau paguvušas izspiest no veikalu plauktiem 12% importēto pārslu. Palēnām tiek iekarots arī citu valstu tirgus, pārslas jau ir nopērkamas Igaunijā, bet šobrīd tiek gatavotas eksportam uz Lietuvu, Angliju, Poliju, Izraēlu, Ukrainu un Franciju. Vēl ir iecere tās pārdot Baltkrievijā un Skandināvijas valstīs. Katrā ziņā iespēja augt esot, jo ražotne visu jaudu vēl neizmantojot.
Graudaugu pārslas “MILZU!” saņēmušas vairākas balvas, – tiek novērtēts gan produkta iepakojums, gan pats produkts.
Zinātnieku sadarbībai ar uzņēmējiem – inovāciju “vaučeru” programma
Lai veicinātu inovāciju aktivitāti sīkajos (mikro), mazajos un vidējos komersantos, ar tehnoloģiju pārnesi atbalstot jaunu vai būtiski uzlabotu produktu vai tehnoloģiju attīstību, kas sniedz ieguldījumu Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas mērķu sasniegšanā, kopš 2017. gada 6. februāra ir pieejama inovāciju “vaučeru” programma.
Lai startētu programmā, jauna produkta vai tehnoloģijas izstrādes biznesa un attīstības plānam ir jābūt pārdomātam, pamatotam un sagatavotam atbilstoši Ministru Kabineta noteikumu prasībām, un atbalstāmās darbības jāīsteno 12 mēnešu laikā.
Kopsavilkums par “vaučeru” programmu:
- Nepieciešama novitāte jaunizstrādātajam produktam;
- Īss projekta laiks, ātri nonāk pie rezultāta;
- Projekta ietvaros var nomaksāt pētniecību, analīzes, izejvielas, dizainu;
- Atbalsta summa ir pietiekami liela – 60%;
- Sākumā uzņēmējam jāiegulda visa summa pašam;
- Gada laikā jātiek līdz gatavam produktam;
- Nevar pirkt iekārtas.
Inovāciju “vaučeru” programma ir laba iespēja tiem, kuri nopietni domā par sava īpašā produkta radīšanu, attīstīšanu.
Saldus un Brocēnu novada vietējos pārtikas ražotājus būs iespējams sastapt pārtikas izstādē “Riga Food – 2017”
Tikšanās otrajā daļā LLKC projektu vadītāja Guna Šulce pastāstīja par plašāko pārtikas izstādi Baltijas valstīs “Riga Food”, ar potenciālajiem izstādes dalībniekiem pārrunājot praktiskus, organizatoriskus jautājumus, lai veiksmīgi piedalītos izstādē. Vairāki vietējie ražotāji izstādē piedalījās jau pagājušajā gadā un ir apņēmušies piedalīties arī šogad.
Ar dalībniekiem vienojāmies par nākamo mūsu tikšanos, kas notiks septembrī-oktobrī, detalizētāk izzinot iepakojuma nozīmi pārtikas produktu attīstībā.
Tas, vai produkts attīstīsies un būs veiksmīgs tirgū, lielā mērā ir atkarīgs no paša uzņēmēja. Ar gribasspēku un apņēmību iespējams it viss.
Zanda Dimanta-Svilpe,
LLKC Saldus konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante
Pievienot komentāru