Talsos apgūst ogu, augļu un dārzeņu pārstrādes iespējas
Arvien lielāka interese lauksaimniekiem rodas par to, kā efektīvi saimniekot. Kā izmantot visus labumus no izaudzētā produkta? Piemēram, audzējot avenes, kā pārstrādes produktu var piedāvāt ne tikai ierasto ievārījumu, bet arī izspiestu sulu. Savukārt no sulas izspiedām –ogu pulveri un no lapām – tēju. Tādā veidā saimniecība var strādāt bez atlikumiem un produktam pievienot vērtību. Lai rosinātu mājražotājus uz jaunām pārstrādes idejām, 30. oktobrī uz LLKC Talsu konsultāciju biroju aicinājām Dārzkopības institūta vadošo pētnieci, pārtikas tehnoloģiju un bioķīmjas nodaļas vadītāju Daliju Segliņu. Mājražotājiem bija iespējas uzzināt par Latvijā audzēto dārzeņu, augļu un ogu ķīmisko sastāvu un piemērotību dažādiem pārstrādes veidiem un tehnoloģijām.
Dalija Segliņa mājražotājus cienāja ar vairāk nekā 30 dažādiem sukāžu paraugiem. Pārsteidza tas, ka vairums no sukāžu paraugiem bija no dārzeņiem, kas sākumā šķiet ļoti neierasti. Taču, nogaršojot burkānu, seleriju, biešu, kolrābju sukādes dalībnieki atzina par necerēti gardām. Turklāt, ja kādam dārzenim nav tik pievilcīga krāsa, to var sajaukt ar kādu dabisko krāsvielu no ogām, tādā veidā radot nebeidzamas garšas kombinācijas un iespējas.
Pasākums notika Valsts Lauku tīkla aktivitātes “Vietējās lauksaimniecībs produkcijas ražotāju un mājražotāju atbalsta programmas” ietvaros.
Katrīna Kļimovska,
LLKC Talsu konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante
Pievienot komentāru