Uzņēmēji satiekas Brocēnos

GalerijaPrint

“Kad dzīve piespēlē citronus, tad jātaisa limonāde!” –  ar šādu devīzi iesākās “Laukiem augt” reģionālā tikšanās, kurā pulcējās jaunie un topošie uzņēmēji no Saldus, Dobeles un Jelgavas.

Kopā ar Lindu Vīnkalnu no “Mazā biznesa džungļiem” devāmies ceļojumā uzņēmējdarbības pasaulē. Dalībniekiem bija iespēja dzirdēt Lindas stāstu un pieredzi uzņēmējdarbībā, kā arī savstarpēji iepazīties un dalīties ar savām idejām un biznesa iecerēm.

Tālāk ceļš veda uz mākslinieces Andras Cvetkovas darbnīcu. Andras stāsts par mālu aizsākās jau bērnībā, kad dīķmalā tapis pirmais trauks. Skolas laikā kādu brīdi darbojusies keramikas pulciņā, taču vienmēr šķitis, ka citiem iznāk labāk, skaistāk. Dzīve Andru aizvedusi uz Rīgu, kur aizvadīts kāds dzīves posms, taču dziļi sirdī tomēr vilinājis dabas tuvums.

Un nekas jau nenotiek tāpat vien. Andra sekoja savam sirds aicinājumam un atgriezās Brocēnos. 2013. gadā viņa satika savu skolotāju, iepazinās ar svēpēto jeb melno keramiku un iemīlējās tajā.

Kā saka Andra, bijušas daudzas kļūdas un eksperimenti, bet tikai mēģinot un darot var augt un nonākt pie vēlamā rezultāta. Viņa iedrošināja jaunos uzņēmējus ieklausīties un sekot savam aicinājumam, uzsverot, ka uzņēmējdarbībā jāiegulda daudz darba un pūļu,  tomēr tā sniedz arī neaprakstāmu brīvības sajūtu.

Dienas turpinājumā Ilze Tomanoviča-Barone un Linda Vīnkalna aicināja uzņēmējus padomāt par 3 citroniem jeb 3 svarīgiem jautājumiem uzņēmējdarbībā: “Kā izskatās tavs bizness? Kā darbojas tavs bizness? Kā tu jūties savā biznesā?”

Kopā izzinājām vizuālā tēla nozīmi, sociālo tīklu izmantošanu, dažādas sadarbības iespējas biznesa attīstībai, kā arī to, kā neizdegt, kur meklēt padomus un atbalstu, uzsākot un attīstot uzņēmējdarbību.

Pie mums viesojās arī divas vietējās uzņēmējas, kuras jau kādu laiku veiksmīgi attīsta uzņēmējdarbību Saldus novadā un ārpus tā.

Daina Zariņa kopā ģimeni saimnieko “Granskalnos”. No pašu audzētām ogām top vīns un stiprie dzērieni, kā arī dažādi smiltsērkšķu produkti.

Saimniecība pamazām augusi un attīstījusies, iesākuši ar 1000 litru atļauju vīnam, bet nu jau vīna darināšana krietni palielinājusies, šobrīd tiek piedāvāts arī stipro dzērienu klāsts.

Tomēr Daina saka, ka uzsvars tiek likts uz kvalitāti, nevis kvantitāti, viss tiek darīts pašu spēkiem. Darba apjoms ir liels, tāpat jādomā par sortimenta dažādošanu, jo konkurence ir spēcīga.

Vaicāta, vai zinot to, cik daudz darba jāiegulda biznesā, viņa to uzsāktu vēlreiz, Daina atbild ar nepārprotamu “jā”:  “Jo satiktie cilvēki, iegūtās zināšanas un pieredze piešķir dzīvei garšu!”

Laura Rītiņa tuvākā un tālākā apkaimē zināma kā meitene, kura cep visgardākās mini pankūciņas pasaulē.

Ilgus gadus darbojusies virtuvēs dažādās pasaules vietās, pirms trim gadiem atgriezās atpakaļ dzimtajā pusē un nolēma sekot savam sapnim par biznesa uzsākšanu.

Arī Laura uzsver, ka uzņēmējdarbības ceļā pieļautas kļūdas, daudz eksperimentēts. Gan meklējot īsto mīklas recepti, gan pirmajā darbības gadā saprotot, ka viņas tirgošanās sezona nebūt nav vasara, bet gan ziemas periods, kad visi ilgojas pamieloties ar siltām, tikko ceptām pankūciņām. Bet tieši tāpat kā pārējie uzņēmēji, arī Laura iedrošināja dalībniekus mēģināt, lai saprastu, kas viņu biznesā strādā vai nestrādā, lai atrastu “īsto recepti”.

Pasākuma noslēgumā dalījāmies idejās un gūtajās atziņās, apmainījāmies kontaktiem, lai veicinātu sadarbību.

Liels paldies lektoriem par dalīšanos pieredzē un zināšanās, kā arī dalībniekiem par aktīvo līdzdalību.

Lai izdodas īstenot visas idejas un neapmaldīties biznesa džungļos!


 

Eva Behmane,

LLKC Saldus konsultāciju biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru