Zemenes un čili ievārījumā – vērts nogaršot
Pašreizējā krīzes situācijā interesanti uzzināt, kā sokas mazajiem mājražotājiem, kā izdodas realizēt savu produkciju, kādas ir ieceres un pārdomas par nākotnes attīstību. Telefona sarunā uzrunāju mājražotāju Ritu Šnitko, kura saimnieko Tukuma novada Tumes pagasta “Āboliņos”. Viņas saražotās produkcijas klāstā ir dažādi dārzeņu konservi – gan tradicionāli marinētie gurķi un tomāti želejā, gan neparastāki un retāk piedāvāti konservējumi. Piemēram, pikantais zemeņu ievārījums ar čili. Bez siltumnīcu dārzeņiem vēl tiek audzēti kartupeļi, kāposti, ķiploki. Savukārt kāposti ziemas periodā pie patērētāja nonāk skābētā veidā. Klausoties saimnieces stāstījumā, daudzkārt dzirdu atzinīgus vārdus par LLKC Tukuma biroja rīkotajiem semināriem, pieredzes apmaiņas braucieniem, kuri ir sekmējuši saimniecības izaugsmi. Pierādījums tam ir viņas dzīves stāsts, kurš parāda, kā, izmantojot LLKC piedāvātos projektus un čakli strādājot, ir sasniegts pašreizējais rezultāts.
Rita Šnitko 31 gadu nostrādāja savulaik slavenā kolhoza ”Dzimtene” konservu cehā par noliktavas vadītāju. Tolaik kolhozs skābēja kāpostus, arī Rita piedalījās kāpostu skābēšanas procesos. Un, lūk, pieredze rokā, kas vēlākos laikos lieti noderēja. Deviņdesmito gadu pārmaiņu laikos bija iespēja iegādāties bezsaimnieka māju ar 4,6 ha zemes, Rita nenobijās no darba, viena uzsāka saimniekot šajā vietā. Attīstībai bija nepieciešami līdzekļi, tāpēc 2004. gadā tika rakstīts pieteikums Lauku attīstības plāna pasākumam ”Atbalsts daļēji naturālo saimniecību pārstrukturizācijai.” Atbalsts tika piešķirts, un to izmantoja ražošanas telpu labiekārtošanai un nepieciešamā inventāra iegādei kāpostu skābēšanai. Kad 2005. gada nogalē beidza pastāvēt viņas ilggadējā darba vieta, šajā pašā dienā Rita bija izgājusi visas pārbaudes un tika reģistrēta kā pirmā mājražotāja Tukuma novadā, kura uzsāka kāpostu pārstrādi. Saimniece iesaka nebaidīties kļūt par mājražotāju, tas nav nemaz tik sarežģīti, kā daudzi uzskata. Agrāk produkciju varēja nodot skolās, kafejnīcās, šobrīd skolām ir noslēgti līgumi ar uzņēmumiem, kuri piegādā visu nepieciešamo produkciju. Arī tirgū konkurence liela, tādēļ pēdējā laikā kāpostu skābēšanas apjomi samazināti. Lai pilnveidotu produkcijas klāstu un ienākumi būtu arī vasarā, Rita prātoja, kādas kultūras varētu audzēt. Iesāka ar dažādu šķirņu pipariem, čili un tomātiem, kurus pārdeva Kauguru “Līgo” tirgū. Sākuma periodā bija grūti konkurēt ar spāņu paprikām, taču šobrīd ir savs klientu loks. Bet tik un tā visu produkciju nav iespējams iztirgot, tādēļ tika gatavoti konservi. Līdz šim ļoti labi pirka dzērveņu, brūkleņu ievārījumu ar čili. Tāpat gardos papriku un čili marinējumus. Tirgū ievērojami liels pieprasījums pēc skābētiem, kraukšķīgiem gurķīšiem, kas gatavoti pēc Ritas receptes, kuri īpaši uzrunā pircējus. Šobrīd tie gan jau esot iztirgoti. Saimniece cītīgi krāj dažādas receptes un konservēšanas žurnālus, jo allaž nākas kaut ko jaunu izmēģināt. Ja izdodas atrast jaunas garšu kombinācijas, par to prieks pašai un klientiem. Šobrīd situācija valstī, kad netiek vairs braukts uz tirgu, ir radījusi produkcijas pārpalikumu. Saimniece ievēro aicinājumu ”Paliec mājās”. Kad uzlabosies situācija, iecerēts izveidot pārtikas grozu no atlikušās produkcijas, ko piedāvāt ar Facebook.com starpniecību. Saimniecība ir pieteikusies katalogā “Novada Garša”, kurā redzami visi ražotāji, kuri piedāvā pircējam savu saražoto produkciju. Jācer, ka ar kataloga palīdzību izdosies realizēt daļu produkcijas. Šobrīd tas ir īpaši aktuāli, kad cilvēki vēlas iegādāties vietējās pārtikas preces ar piegādi līdz mājām.
Patlaban saimnieces siltumnīcā briest redīsi un loki. Ar nepacietību izstādīšanas brīdi gaida paprikas un tomātu stādi. Pēc Lieldienām atnākušais lietus un stiprais vējš kavē jaunās siltumnīcas uzstādīšanu. Rita ir guvusi atbalstu pamatlīdzekļu iegādei dārzeņkopības saimniecības attīstībai. Tādēļ projekta ”Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības” ietvaros ir iegādāta 300 m2 liela siltumnīca, kā arī motobloka komplekts ar frēzi, arklu, vagotāju un piekabi. Siltumnīcā mājvietu iegūs atsūtītie zemeņu frigo stādi. Ideja par zemeņu audzēšanu tika iegūta pagājušā gada LLKC Tukuma biroja rīkotajā pieredzes apmaiņas braucienā uz Nīderlandi. Brauciens tika atzinīgi novērtēts. Rita mājās atveda pirmos 500 frigo zemeņu stādus, kas eksperimenta veidā tika iestādīti segtajās platībās, lai novērtētu ekonomisko efektivitāti. Šogad zemeņu audzēšana tiks turpināta siltumnīcā ar ierīkotu pilienveida laistīšanu. Marta sākumā Tukuma konsultāciju birojs rīkoja semināru par zemeņu audzēšanu segtajās platībās, kurās Rita kopā ar citiem interesentiem ieklausījās Mārītes Gailītes sniegtajos padomos un aktuālajā informācijā.
“Āboliņu” māju saimniece Rita Šnitko ir guvusi pieredzi Tukuma konsultāciju biroja rīkotajos pieredzes apmaiņas braucienos pa Latviju, gan arī Nīderlandē un Polijā, kurus augsti novērtē. Jo tajos gūst ierosmi, gandarījumu un stimulu strādāt. Tikpat vērtīgi ir rīkotie semināri, kuros bez jaunu zināšanu apguves iegūst pieredzi un idejas, diskutējot ar domubiedriem. Šajā periodā tieši tā visa pietrūkst.
Saimniece ir optimistiski noskaņota arī par nākotni. Sagādāts ir viss, lai strādātu. Rita zina, ka maza ražotne var konkurēt tikai ar kvalitatīvu produkciju. Kopā ar ģimeni visi darbi ir padarāmi, nepieciešamas vien zināšanas un laba veselība. Prognozētie grūtie laiki īpaši nebaida, jo, ja ir zemīte, tad tu esi bagāts.
Ilze Ruka,
LLKC Tukuma konsultāciju biroja lauku attīstības konsultante
Pievienot komentāru