Penkulē vāra gardu sieru

Ar Lindu Kulmani iepazinos, gatavojot projekta iesniegumu atbalsta pasākumam “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības”. Lai gūtu priekšstatu par saimniecību, devos ciemos pie Lindas uz Penkuli Dobeles novadā. Pie kafijas tases baudīju gardu sieru kā uzkodu un iedvesmojos no Lindas neizsīkstošās enerģijas un apņēmības.


 

Ganībās ir lopi, kas katru dienu jābaro un jāuzrauga. 2017. gadā uzsākta nobarojamo lopu audzēšana un realizācija, iepērkot no citām saimniecībām. Audzinot divus mazus bērnus, Lindai enerģijas netrūkt uzsākt vēl ko jaunu. Šī gada sākumā kopā ar māsu uzsākta papildus nozare – siera gatavošana ar dažādām piedevām. Sākotnēji gatavots radiem un draugiem, bet, saņemot labas atsauksmes un augot pieprasījumam, ražošana paplašināta un reģistrēta PVD. Ražošanai tiek pielietotas divas tehnoloģijas – pievienojot  etiķi, kas veicina sarecēšanu un pēc tam pievienojot piedevas – ķimenes, dilles, ķiploki u. c. sēklas. Šis siers ir liesāks un iecienīts pat kā atsevišķa uzkoda. Realizācijas cena 9 eiro/kg. Otra tehnoloģija ir, vārot pievieno krējumu un olas, veicinot sarecēšanu un pēc tam pievienojot kaņepes, ķirbju sēklas u. c. pēc vēlmēm, šī siera cena ir 12 eiro/kg, jo tiek pievienotas vairāk izejvielu un ir izteiksmīgāku garšu. Šobrīd siers tiek realizēts gan privātpersonām, gan veikala izbraukuma busiņos Augstkalnē. Siera ražošanai tiek iegādāts piens no netālu esošās saimniecības. Ražošanas procesa telpa ir ierīkota saimniecības ēkā, ierīkota atbilstoši PVD prasībām un nodalīta no privātas telpas, bet ir blakus mājai, ērti piekļūstot jebkurā laikā.

– Kā izdodas darbu apvienot ar bērnu audzināšanu?

Linda stāsta: – Bērni nav šķērslis, lai paveiktu kaut ko, galvenais ir gribēt un nepadoties. Protams, tas viss ir ar daudz ierobežotākām iespējām, bet liels palīgs man ir māsa, kura man palīdz darboties pa virtuvi un tāpat ar citiem darbiņiem. Radot šo ideju, zināju, ka darba būs daudz, bet cilvēku pieprasījums un pozitīvās atsauksmes liek doties uz priekšu un paplašināties. Un tieši māsa tagad ir tā, kas izdara visus vārīšanās darbus, lai cilvēki varētu iegādāties mūsu gardo sieru.

– Kādi ir interesantākie sieri, kas vārīti?

– Viens no interesantākajiem sieriem, ko izmēģinājām gatavot, bija ar melnajām ķimenēm, ko uzskata par ļoti veselīgu vielmaiņai. Bet tomēr tāda neparasta, netradicionāla garšviela, nav tik pieprasīta, tāpēc labāk paliekam pie pārbaudītām garšām, dažādām gaumēm – ķimene, lobītas kaņepes, mocarella, dažādas sēklas u. c.

– Vai var Jūs atrast kaut kur sociālajos tīklos vai citur aplūkot produkciju?

– Pagaidām mūsu sierus var iegādāties pie mūsu sadarbības partneriem – “Silāres Gaļsaimnieks” un “Ukru kūpinājumi” visās tirdzniecības vietās. Paplašinot iespējas vārīt lielākus daudzumus, plānojam piedāvāt savu produkciju vēl dažādās tirdzniecības vietās, lai produkts sasniedz vairāk cilvēkus visā Latvijā. Mūs var arī atrasts Facebook lapā kā Teiku siers, kuri vēlās personīgi sazināties un apskatīt visus piedāvājamos siera veidus. Kāpēc Teiku siers? Tas radās, pateicoties mūsu skaistajam mājas nosaukumam un parādot, ka ģimene ir spēks, lai radītu ko kopīgu un latvisku.

– Ko dos projekta realizācija – katla un aukstuma kameras iegāde?

– Projekta realizācija ļaus darīt vārīšanas darbus efektīvāk un ātrāk, lai darba diena nebeigtos vēlu vakarā. Aukstuma kamera nodrošinās plašākas vietas siera un piena uzglabāšanai, jo pagaidām to piena daudzumu, ko atvedam, to arī tajā pašā dienā realizējam, jo nav tādas plašas vietas, kur pienu uzglabāt. Tas nozīmē, ka varēs lielāku daudzumu iegādāties, nebraukājot 4 reizes nedēļā pēc svaiga piena. Ļoti svarīgi, lai piens būtu kvalitatīvs un svaigs un siers sanāktu perfektas konsistences. Arī jāpiemetina, ka piena kvalitātei, ko iegūst no gotiņas ir svarīga nozīme, tādēļ dodam priekšroku no vietējās saimniecības iegādātam pieniņam, kur par gotiņu labklājību rūpējas.

Vēl viens mazais nākotnes plāns ir pašiem izveidot savu gotiņu ganāmpulku, lai varam pieniņu iegūt no pašu gotiņām un tad paplašināt piena produktu klāstu, gatavojot paši vēl klāt krējumu, biezpienu un vēl dažādus piena produktus. Jo pagaidām ar lielo darba apjomu audzējam tikai teliņus un iegūtās sūkalasno siera gatavošanas aiziet to nobarošanā.

Vēlam Lindai, lai izdodas sasniegt iecerēto, un palīdzēsim ar mūsu konsultantu atbalstu.

 

Agnese Genava,

LLKC Jelgavas biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto: Linda Kulmane  

Pievienot komentāru