Ventspils novada Tārgales pamatskolas skolēnu pieredzes apmaiņas brauciens uz akvakultūras un tūrisma uzņēmumiem, mūsdienu piekrastes zvejniecība un produkcijas realizācijas un pārstrādes pieredze 2022.gada 14.septembrī

Datums: 
26. Septembris, 2022
Reģions: 

Pasākumā par zivsaimniecības popularizēšanu skolās Ventspils pusē tika iesaistīti Tārgales pamatskolas astotās un devītās klases skolēni. Sākotnēji viņi tika informēti par pasākumu, kurā ir piekrituši iesaistīties un tika pastāstīts nedaudz par zivkopības nozares attīstību Latvijā.
Lai radītu interesi un izpratni par nozares darbību un tās sasaisti ar dzīvesveidu, skolēniem LLKC Ventspils KB piedāvāja iespēju doties uz SIA “Rideļu dzirnavas”, Lapmežciema vēstures muzeju un zvejnieku sētu “Dieniņas” .
SIA “Rideļu dzirnavas” dibinātas 1992.gadā un tās īpašnieks ir Oskars Kambala, kurš ir arī Latvijas Vēžu un zivju audzētāju asociācijas valdes loceklis kopš 1999. gada.
Uzņēmuma “Rideļu dzirnavas” pamatdarbība ir saistīta ar tūrisma pakalpojumu sniegšanu -izveidota atpūtas bāze “Cope”, kura saviem klientiem piedāvā kafejnīcas pakalpojumus, iznomā banketa zāli un pirti dažādiem pasākumiem un svinībām, ēkas otrajā stāvā ir ierīkoti četri labiekārtoti numuriņi, sniedzot iespēju pārnakšņot viesiem atpūtas bāzē. Klientu ērtībai ezera krastā ir ierīkotas 15 telšu vietas, kas aprīkotas ar galdiem, soliņiem un iekārtotām ugunskura vietām.
Viena no SIA “Rideļu dzirnavas“ darbības nozarēm ir zivju audzēšana. Pavasarī tiek nopirkti dažādu zivju mazuļi kuri tiek ielaisti ne tikai norobežotajā 0.7 ha ezera platībā, bet arī pārējā ap 35 ha lielajā ezerā. Nenorobežotajā ezera daļā var brīvi makšķerēt līdakas un citas zivis.
Norobežotajā ezera daļā makšķerēt zivis ir atļauts tūristiem gan no krasta, gan laivām, kuras iespējams iznomāt. Šajā ezera teritorijā zivis tiek zvejotas arī kafejnīcas vajadzībām.
Gadā kafejnīcas vajadzībām tiek nozvejotas ap divām tonnām zivis.
No 2017. gada četros baseinos tiek pieaudzētas stores no 1.2 līdz 2.5 kg vasaras sezonā. Baseinus izmanto gada siltajos mēnešos ,kad gaisa temperatūra ir plusos.
Baseinos ir nodrošināta ūdens caurplūde no dzirnavu ezera un blakus esošās Kalnupes.
Lai produkciju nesadārdzinātu, paplašināt storu audzēšanu nav paredzēts, jo recirkulācijas sistēmas ierīkošana prasītu lielas investīcijas.
Mēģināts ir arī audzēt foreles, bet neveiksmīgi, jo neizdevās nodrošināt tām atbilstošu ūdens temperatūru.
Rideļu ezers ir mākslīgi veidots, pirms aptuveni 160 gadiem uzbūvējot dzirnavu dambi. Ūdens krātuve nav paredzēta intensīvai zivju audzēšanai lielā blīvumā ekoloģisku apsvērumu dēļ. Ezera ekspluatācijas noteikumi neatļauj pazemināt ūdens līmeni, līdz ar to nav iespējama grunts kaļķošana un citi vides pasākumi,kas nepieciešami, intensīvi audzējot zivis.
Kādreizējās dzirnavās, kuras veiksmīgi darbojās no 1994. līdz 2004.gadam tagad ir ierīkots muzejs piedaloties projektā “Industriālais mantojums”
Rideļu dzirnavās tiek nodarbināti 6 – 15 darbinieki atkarībā no sezonas, tai skaitā arī pašu ģimenes locekļi. Tā kā uzņēmumā ir iesaistījusies visa Kambalu ģimene, atbraucot uz šo vietu, var sajust ģimenes izdomu un mīlestību gan uz šo vietu, gan darbu, kas Rideļu dzirnavās tiek veikts.
Pieredzes apmaiņas brauciens turpinājās ar Lapmežciema muzeja apmeklējumu. 2019. gadā muzejs ir rekonstruēts. Pēc rekonstrukcijas muzejs ir aprīkots arī ar interaktīvajiem stendiem. nodarbes ļauj izzināt Lapmežciema apkārtni gan tās seno vietvārdu, gan vides bagātībā. Muzeja vadītāja Anita Alberta iepazīstināja skolēnus ar interesanto ekspozīciju par piekrastes zvejnieku senajiem darbarīkiem un māju iekārtojumu. Muzeja ekspozīcijas centrā ir zvejnieks savā saimnieciskajā darbībā un savā vidē.Tā stāsta par dažādajām zvejnieka dzīves un darba formām cauri laikiem. Lapmežciema teritorijas vēsture ir cieši saistīta ar zveju, ekspozīcijā to atklāj gan arheoloģiskajos izrakumos atrastie priekšmeti, gan vēsturiskie dokumenti, kartes, zīmējumi un fotogrāfijas, kas ataino izmaiņas zvejnieku ikdienā.
Braucienu noslēdzām ar zvejnieku sētas “Dieniņas” apmeklējumu, kur mūs uzņēma sētas saimniece Iveta Celkarte.
Zvejnieku sēta “Dieniņas’’ atrodas ceļa Engure – Kolka malā, vienā no senākajiem Rīgas jūras līča Kurzemes pusē esošajiem zvejniekciemiem .
“Dieniņu” saimnieki cenšas saglabāt zvejniecības un zivju apstrādes tradīcijas, uzturēt dzīvu zvejnieku sētas gaisotni, apkopot zvejniekciema kultūrvēsturisko mantojumu. Māju saimnieks Oskars ir zvejnieks jau vismaz piektajā paaudzē.
Pamatu pamats ir , un mēs cenšamies saglabāt nākamajām paaudzēm to , kas vēl palicis - tā saka māju saimniece Iveta. Galvenā saimnieku motivācija, popularizējot zvejniekciema vēsturi un ikdienu, ir mīlestība pret savu dzimto zemi un dzimto ciemu.
”Dieniņas” skolēniem piedāvāja aktīvu atpūtu pie jūras ar interesantām aktivitātēm jūras krastā. Izzinošo stāstījumu par zvejnieku smago darbu jūrā vietējā dialektā papildināja kopīga dziesma un daudz dažādi jautājumi par ģeogrāfiju un vēsturi viktorīnas veidā, kurā skolēni aktīvi iesaistījās, jo Ivetai ir talants iesaistīt un noturēt skolēnu uzmanību arī par zivsaimniecības tēmu.
Pēc labi padarītā darba saimniece cienāja ar gardu zivju zupu un deva degustēt pašas gatavoto zivju produkciju. Zivju produkti “Dieniņās“ tiek gatavoti pēc senām, mantotām, vietējām zivju apstrādes receptēm, pielietojot īpašu, tikai šai vietai raksturīgu zivju apstrādes tehnoloģiju.
Brauciens ļāva skolēniem paplašināt savu redzes loku, iegūt jaunas zināšanas,kas iedvesmo vērtību saglabāšanai un attīstības veicināšanu lauku teritorijā.

Kontaktinformācija: 
Gita Langberga, gita.langberga@llkc.lv
Pielikums: 
PielikumsIzmērs
4.jpg5.27 MB
3.jpg3.58 MB
2.jpg2.91 MB
1.jpg5.81 MB
Kategorija: 
ZST
Reģions filtram: