Skolēni iepazīst lauksaimniecības nozares

GalerijaPrint

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Preiļu nodaļa novembrī organizēja divus pasākumus uzņēmējdarbības popularizēšanai vispārizglītojošajās skolās.

Atsaucīgu klausītāju lomā 21. novembrī bija Riebiņu novada Dravnieku pamatskolas 8. un 9. klases skolēni (kopskaitā 12).  Par savu pieredzi mājražošanā stāstīja z/s “Jaunzemi” saimniece Maruta Anusāne,uzsverot, ka, laukos dzīvojot, ir svarīgi prast gudri izmantot pēc iespējas vairāk uzņēmējdarbības iespēju. Nelielas zemnieku saimniecības īpašniekiem jādara viss savas darbības dažādošanai, lai varētu piedāvāt patērētājiem pēc iespējas daudzveidīgāku produkcijas klāstu. Arī “Jaunzemu” īpašnieki realizē ne tikai siltumnīcās un uz lauka audzēto produkciju, bet arī pašu saražotos sierus.

Maruta Anusāne labprāt pastāstīja par siera ražošanu mājas apstākļos un cienāja klātesošos ar pašas gatavoto sieru.

Tikšanās laikā skolēni tika iepazīstināti ar daudzpusīgām uzņēmējdarbības iespējām laukos, uzzinot gan par tradicionāliem, gan netradicionāliem lauksaimniecības veidiem. Skolēni labprāt iesaistījās diskusijās, atbildēja uz dažādiem atjautības un zināšanu pārbaudes jautājumiem par lauksaimniecību. Visdzīvāko atsaucību izraisīja konkurss par ārstniecisko augu tējām, – tās bija ne tikai jāatpazīst, bet arī jāpastāsta par to dziednieciskajām īpašībām. Visus klātesošos vienoja ne tikai aktīva dalība konkursos, bet arī kopīga tējas baudīšana.

 

Ne mazāk jauka izvērtās tikšanās ar Preiļu novada Salas pamatskolas vecāko klašu audzēkņiem 24. novembra priekšpusdienā. Pasākuma dalībniekiem bija iespēja nobaudīt “Pumpuros” tapušos sierus, jo par to pastāstīja un parādīja šīs zemnieku saimniecības saimniece Ina Mičule. Par vienu no būtiskākajiem veiksmīga biznesa aspektiem viņa minēja produkcijas noietu un uzsvēra, ka ražotājam ir jādomā, kā savu produktu sekmīgāk piedāvāt patērētājiem, kā panākt, lai piedāvātais produkts būtu lietošanai drošs un kvalitatīvs. Pumpuru saimniecībā ražo gan sāļos, gan saldos sierus, tāpēc klātesošie varēja iejusties īstu degustētāju lomā. Viņiem vajadzēja novērtēt gan sieru garšas kvalitāti, gan uzminēt sastāvdaļas, kas piešķir katram sieram tā neatkārtojamo savdabību. Par pārsteigumu un gandarījumu sieru meistarei skolēni izrādījās šajā jomā gana zinoši un attapīgi, par ko nopelnīja pārsteiguma balvas. Vispārēju atzinību izpelnījās devītklasnieks Kaspars, kurš pastāstīja, ka aizvadītajā vasarā jau ir iemēģinājis roku siera siešanā un atzinās, ka viņam šis darbs patīk. Uzslavu no lektorēm jaunietis izpelnījās arī par iesaistīšanos uzņēmējdarbībā, – vecāku saimniecībā viņa pārziņā nodota  ļoti plaša mājputnu saime un pat inkubators.

Klātesošo jauniešu neviltotu interesi izraisīja sagatavotais praktiskais uzdevums, t. i., pēc sagatavotajiem paraugiem atpazīt dažādu kultūraugu sēklas. Uzdevums būtu pietiekami grūts pat pieaugušajiem, tomēr skolēni to veica godam, un labākie saņēma pārsteiguma balvas.

Pasākuma beigās jaunieši tika aicināti nebaidīties no grūtībām un nākotnē saistīt savu dzīvi ar laukiem, kur vienmēr ir izcilas iespējas mazai, bet veiksmīgai uzņēmējdarbībai, kas ar laiku var attīstīties un paplašināties.

Abās tikšanās reizēs skolu jaunieši teica atzinīgus vārdus gan par semināra saturīgumu un lietderīgumu, gan par viņiem doto iespēju iesaistīties diskusijās, izteikt savu viedokli, kā arī parādīt labas zināšanas lauksaimniecības jomā.

Tekla Mediņa,

Riebiņu novada lauku attīstības konsultante           

Foto galerija: 

Pievienot komentāru