Lauksaimnieki dalās pieredzē par produkcijas pievienotās vērtības radīšanu

Augšdaugavas novada lauksaimnieki 22. augustā devās pieredzes apmaiņas vizītēs, lai apgūtu jaunas zināšanas par lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšanu. Šie apmeklējumi sniedza vērtīgu ieskatu dažādās saimniecībās, kas veiksmīgi attīsta savu produktu piedāvājumu.
Viena no apmeklētajām saimniecībām bija biškopības zemnieku saimniecība "Līdumi" Augšdaugavas novadā, Višķu pagastā, kur saimnieko Gunta un Dainis Somi. Šī saimniecība ir spilgts piemērs tam, kā no tradicionāla lauksaimniecības produkta – medus – var radīt daudzveidīgus un pievilcīgus produktus. Saimnieki ne tikai iegūst medu, bet arī pārstrādā to, veidojot dažādu veidu medus maisījumus, bišu vasku un citus produktus ar pievienoto vērtību. No 2014. gada saimniece Gunta ir Latvijas Biškopības biedrības Daugavpils nodaļas vadītāja. Z/s “Līdumi” produkcija tiek tirgota pārsvarā tirdziņos: Daugavpilī Rīgas ielas tirdziņā, Novada dienās, kā arī vietējās produkcijas veikaliņā netālu no Špoģiem.
Piemājas teritorijā Somu ģimenei nesen paradījās kāds jaunums: viesiem tiek piedāvāts bišu namiņš, kurā ir iespēja gulēt uz bišu gultām. Namiņš tapis pašu rokām – to uzbūvēja Guntas vīrs: “Tas ir viņa sirdsdarbs,” teic Gunta. Dainis ir fizikas un inženierzinību skolotājs, nodarbojas ar kokapstrādi, pats izveidojis arī bišu stropus. Saimnieks ir prasmīgs kokapstrādes meistars, kurš savā darbnīcā rada īstus brīnumus no koka. Viņš ir amatnieks, kurš no koka var izveidot dažādus Latvijas mitoloģijas simbolus un ornamentus, kā arī praktiskus traukus. Katrs darbs, ko Dainis rada, ir kā stāsts par latviešu kultūras mantojumu, kurā atspoguļojas spēks, gudrība un dabas mīlestība.
Somu ģimenes pieredze apliecina, ka ar radošu pieeju un mērķtiecīgu darbu ir iespējams paplašināt savu piedāvājumu un sasniegt jaunus klientus.
Tālāk lauksaimnieki devās uz Preiļu novadu, Rušonas pagastu, kur apmeklēja zemnieku saimniecību "JURI". Tās saimnieki ir Juris un Lidija Lubāni. Saimniecība "Juri" ir zināma ar savu unikālo pieeju un augstas kvalitātes sieriem. Darbojoties kā bioloģiskā saimniecība, tās galvenā nodarbošanās ir siera ražošana, kas ir lielisks piemērs lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšanai. Saimniecības pirmsākumi meklējami jau 20. gadsimta 30. gados, kad Jura Lubāna vectēvs šajā vietā uzbūvēja māju un sāka saimniekot, un šobrīd saimniecība turpina darboties jau trešajā paaudzē. Saimniecība "Juri" rada pievienoto vērtību, pārstrādājot pašu bioloģiskās saimniecības pienu augstvērtīgos produktos. Viņu klāstā ir dažādi sieri, tostarp tradicionālie Jāņu sieri, Mocarellas siers, kā arī unikāls cietais "Pakša siers", ko nogatavina ārpus telpām. Šāda pārstrāde un produktu dažādošana ļauj iegūt lielāku ienākumu no izejvielas, salīdzinot ar vienkāršu piena pārdošanu. Turklāt saimniecība paplašina savu darbību, piedāvājot arī lauku tūrisma pakalpojumus, tostarp siera degustācijas, mājlopu apskati un iespēju iegādāties produktus uz vietas. Šie pakalpojumi ne tikai palielina saimniecības apgrozījumu, bet arī stiprina zīmolu un veido ciešu saikni ar patērētājiem. "Juri" ir ieguvuši atzinību par savu augsto kvalitāti, un to sierus ir atzinīgi novērtējis pat pazīstamais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, kas vēl vairāk palielina zīmola vērtību un produkcijas pievilcību.
Pēdējais galamērķis bija zemnieku saimniecība "Sollomina muiža" Preiļu novada Aglonas pagastā, kur saimnieko Inese Survilo ar ģimeni. Saimniecības nosaukums cēlies no Ineses Survilas vectēva uzvārda Sollomins, kurš uzcēla muižu 1929. gadā. "Sollomina muiža" ir bioloģiski sertificēta saimniecība, kurā audzē Galovejas šķirnes gaļas liellopus, kā arī nodarbojas ar lauku tūrismu, piedāvājot viesu māju "Upenīte" un citas atpūtas iespējas, piemēram, melno pirtiņu. Šī saimniecība lieliski demonstrē lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšanu, pārveidojot tradicionālos lauksaimniecības produktus par pamatu veiksmīgam uzņēmumam. Tās pamatā ir savā saimniecībā audzētu produktu pārstrāde: no pašu saražotā piena tiek gatavots siers un no graudiem cepta maize, ko pasniedz viesiem un piedāvā iegādāties. Saimniecība rada pievienoto vērtību, arī piedāvājot Latgales kulinārā mantojuma ēdienus, naktsmītnes, galdu klāšanu, brokastis, pusdienas, vakariņas un kūkas pēc pasūtījuma. Tāpat saimniecība ir ieguvusi zaļo sertifikātu, kas apliecina tās videi draudzīgo pieeju un ceļ tās vērtību tirgū. Sezonas laikā viesiem ir iespēja iegādāties dažādus svaigus produktus, piemēram, ogas, sieru un biezpienu.
Pieredzes brauciens bija ļoti noderīgs, sniedzot ne tikai teorētiskas zināšanas, bet arī praktiskus piemērus, kā veidot un attīstīt savu saimniecību, radot produktus ar augstu pievienoto vērtību. Tas ir apliecinājums tam, ka sadarbība un pieredzes apmaiņa ir galvenās panākumu atslēgas, lai lauksaimniecība kļūtu ne tikai rentabla, bet arī radoša un inovatīva.
LLKC Daugavpils birojs un pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki no visas sirds pateicas saimniekiem par sirsnīgo uzņemšanu un veltīto laiku. Paldies, ka ar tik lielu aizrautību dalījāties ar savām zināšanām un stāstiem par saimniecībām, ļaujot mums iepazīt jūsu darbu un ģimenes vēsturi. Jūsu viesmīlība radīja patiesu mājas sajūtu.
Lai Jums veicas nākamajos darbos un iecerēs!
Elvīra Sokolova,
LLKC Daugavpils biroja uzņēmējdarbības konsultante
Pievienot komentāru