Smeķīgi aizvadīta “Novada Garša” Kurzemē

GalerijaPrint

Ar smaidiem un smiekliem, kūpinātu zivju aromātu, gardām meistarklasēm un pārsteigtiem apmeklētājiem aizvadīts “Novada Garšas” pirmais reģionālais pasākums Kurzemē – Jūrkalnes Ugunspļavā.

Pēc divu gadu netikšanās klātienē, kā mums – rīkotājiem, tā aicinātajiem www.novadagarsa.lv kataloga saimniekiem, bija nelielas bažas  par to, vai šajā pasākumiem pārsātinātajā vasarā netrūks apmeklētāju. Netrūka! Teju pustūkstotis lielu un mazu, jaunu un vecu ļaužu plūda uz Ugunspļavu. Cilvēku būtu bijis vēl vismaz tikpat, ja vien meteoroloģiskās prognozes brīnumainā kārtā nebūtu izrādījušās precīzas – īsi pēc pusdienlaika sāka līt...

Tomēr līdz tam ikkatram bija fantastiska iespēja redzēt, kā zvejnieka Armanda Lodes agrā rītā jūrā ķertais asaris pārtop smeķīgā gardumā. Skolēni no Dienvidkurzemes novada 114. Krotes mazpulka kopīgi ar jauno pavāru kustības šefpavāru Žani Behmani iemanījās no vasaras garduma – zemenes – pagatavot vieglu desertu. Tikmēr pieaugušie šefpavāra meistarklasē guva priekšstatu, kā top un garšo strausa gaļas tartars.

Savs darbiņš bija veicams arī apmeklētājiem. Konkursa “Tautas garša” ietvaros viņu uzdevums bija noskaidrot tos trīs saimniekus no kopumā 20, kuru produkti šķituši visgardākie, un kurus “Novada Garšas” rudens noslēguma pasākumā Rīgā  aicināsim tirgoties bez maksas. Lielākā daļa apmeklētāju bija atpūtnieki no galvaspilsētas, tādēļ viņi jo cītīgi degustēja produktus un balsoja par sev tīkamāko. Visvairāk balsošanas žetonu par dažādu veidu burkānu zapti bija samests mājražotājas Lailas Puķītes trīslitru burkā, Agitai Pētersonei – par māla podiņā ceptu bezrauga/bezglutēna maizi, kā arī SIA “Nornieki” strausa gaļas produkcijai.

Kurzemes garšas iepazina ne vien apkaimes ļaudis vai Rīgas atpūtnieki. Te varēja dzirdēt leišu un igauņu, angļu un vācu mēles, sastapt kordiriģentu Māri Sirmo un komponistu Pēteri Vasku, tuvā plānā skatīt arī TV Panorāmas diktoru Jāni Gesti. Par nepārspējami gardu ikviens atzina ugunskurā tapušo foreļu zupu, ko no z/s “Mazsālijas” dīķiem tapināja “Novada Garšas”  Kurzemes komanda.

Un, protams, kā nu bez mūzikas! Kapela “Kā ir, tā ir” lustināja prātus zaļumballes noskaņās, savukārt dziedātājs Mārtiņš Kanters līdz ar beidzamajām lietus lāsēm sniedza vasarīgu mieru.

Turpmākie šīsvasaras pasākumi

Jau plānojam mūsu nākamos pasākumus, kuros ceram jūs sastapt! Vidzemē ikviens aicināts būt klātesošs Burtnieku ezera svētkos jau 16. jūlijā, kur paralēli vidzemnieku gardumu tirdziņam būs arī ezerā ķerta zandarta un asara gatavošanas meistarklase, citādāka zivju kūpināšana, brekšu zupas degustācija un  makšķerēšanas prasmju pilnveide. Muzikālajā desertā – Igo un duets “Mediante”.

Zemgales pasākumā 23. jūlijā atpūtas bāzē “Pīlādzis” Stelpē meistarklasēs varēs uzzināt, kas ir izslavētie Bārbeles cepelīni un kas – leišu ķiļkeni. Būs iespēja izzināt, cik ilgi grilējas vesels jērs, un saprast, ko īsti nozīmē barbekjū mērču kultūra. “Pīlādzis” ir arī labākā mototrase Eiropā un paraugdemonstrējumu tajā sniegs motokrosa čempions Matīss Karro. Mūzika – “Laime pilnīga”, solists Ervīns Ramiņš un Mārcis Vasiļevskis, kā arī Buks un Anete Buķele ar grupas “Līvi” dziesmām.

Latgalē tikšanās plānota 7. augustā, Rēzeknes pilsētas svētkos, aicinot ar Aglonas Maizes muzeja vadītām meistarklasēm izzināt visu maizes ceļu, savām acīm skatīt, kā top “Kolnasāta” mājas alus un “Šmakovkas muzeja” šmakovka, kā arī – iepazīt mūsdienīgā graudaugu ražotāja “Kotiņi” produktus un to pielietojumu. Muzikālo baudījumu piepildīs postfolkloras grupa “Rikši” un “Borowa MC”.

Visos pasākumos apmeklētājus aicināsim balsot par viņuprāt gardāko mazā ražotāja produktu. Visvairāk balsu ieguvušais ražotājs oktobrī bez maksas dosies uz “Novada Garšas” noslēguma pasākuma gadatirgu Rīgā, Hanzas peronā!

Pasākumu aktualitātēm sekojiet: Facebook: @NovadaGarsa, Instagram, kā arī www.novadagarsa.lv

Ilze Rūtenberga-Bērziņa,
LLKC sabiedrisko attiecību vadītāja

Foto: Uģis Avots

Foto galerija: 

Pievienot komentāru