Ar aizrautību par savu darbu
Viesojamies Dievidkurzemes novada Otaņķu pagasta Rudes saimniecībā “Ceļnieki”, kur pie sevis viesmīlīgi uzņem Iveta Reinfelde un Osvalds Muša, kuri ir mazie mājražotāji un patlaban piedāvā priežu čiekuru sīrupu, stipros dzērienus (liķieri “Strong pine cone”, konjaku “Mežonīgā datele” un bebru dziedzeru uzlējumu “Bebru steroīdi”). Viņi rīko degustācijas gan pie sevis mājās, gan arī izbraukumos privātos banketos un pasākumos.
No idejas, iedvesmas līdz produktam
Iveta priežu čiekuru sīrupa gatavošanu pašu vajadzībām ir aizsākusi jau 2015. gadā, kad daudz mēģināts un eksperimentēts. Saimnieciskā darbība uzsākta 2018. gada sākumā, reģistrējoties Pārtikas un veterinārajā dienestā. Sīrupi gatavoti uz “dzīvās uguns”, kas veselīgajam sīrupam piešķir īpašu smeķi. Čiekuriņi lasīti tepat, Bernātu skaistajos piejūras mežos.
Doma par stipro dzērienu ražošanu radās 2019. gadā pēc tam, kad Iveta ar savu ideju par priežu čiekuru sīrupu piedalījās “Laukiem būt!” mācībās. Iveta atminas, ka, piedaloties mācību noslēgumā, kāds apjautājās, vai no priežu čiekuriem var saražot arī kaut ko stiprāku. Osvalds stāsta, ka tā arī radās interese par priežu čiekuru liķiera radīšanu. Viņi meklēja informāciju par līdzīgiem produktiem, mācījās no citu un savām kļūdām, eksperimentēja un testēja. Mēģinājumi vainagojās ar stiprāku dzērienu ražošanu mazos apjomos, un 2021. gadā Osvalds reģistrēja stipro dzērienu mājražošanu.
Ceļš uz oficiālu stipro alkoholisko dzērienu ražošanu mājas apstākļos nebija viegls likumdošanas un Covid ieviesto ierobežojumu dēļ, kad bija ļoti ierobežotas iespējas satikties un klātienē izrunāt nosacījumus un prasības. Mazliet ironizējot, Osvalds un Iveta atzīst – ļoti labi, ka pašā sākumā viņi neapzinājās, cik grūti tas būs, un diena, kad saņemta nepieciešamā licence, bija svētki, kas salīdzināmi ar vidusskolas izlaidumu.
Pirmais produkts, kuru uzsāka ražot lielākos apjomos, ir dateļu konjaks “Mežonīgā datele”. Tam piemīt zeltaina dzintara nokrāsa. Apveltīts ar bagātu smaržas buķeti un lielisku, saldu, sabalansētu garšu, kas veidojas gatavošanas procesā. Izmantotas dateles un apelsīni.
Nākamais produkts piedāvājumā ir liķieris “Strong pine cone” no priežu čiekuru sīrupa un citrusaugļiem. Dzēriens ir apveltīts ar bagātu smaržu buķeti un lielisku, saldu garšu, kuras noslēgumā var izbaudīt priežu čiekura sīrupa savelkošās garšas nianses.
Patlaban piedāvājumu papildina bebru dziedzeru uzlējums “Bebru steroīdi” – spēcīgs dabas dots enerģijas tonizētājs. Savu popularitāti tas ieguvis ar spējām palīdzēt cīņā pret iekaisumiem, saslimšanām, un ievērojami veicinot dzīšanu. Tradicionāli šo uzlējumu lieto pret elpceļu un gremošanas traucējumiem un iekaisumiem, kā arī imunitātes stiprināšanai kopumā.
Osvalds uzsver, ka, izprotot veselīgo dabas produktu nozīmi, kas tiek pasniegts priežu čiekuru sīrupā, attīstām to arī mūsu alkoholisko dzērienu veidošanā – ietverot gan garšu, gan kvalitāti, gan vienlaikus arī sapratni par atbildīgu alkoholisko dzērienu lietošanu ar mēru.
Straujajā ikdienas ritmā viņi piedalās gadatirgos, kā arī, iepriekš piesakoties, piedāvā degustācijas dažādos pasākumos un saimniecībā uz vietas. Degustācijas notiek brīvā dabā, brīvā atmosfērā. Iveta saka: “Mums nav muzejs, mums ir reālā dzīve”.
Ja ir vēlme braukt ciemos uz saimniecību, tad labākais laiks ir vasara, jo tad kā papildu pievienotā vērtība apskatāms sakoptais dārzs, ko iekopusi Iveta, kura pēc izglītības un arī sirdī ir daiļdārzniece. Ikvienam Ivetas un Osvalda piedāvāto produkciju iespējams iepazīt un izgaršot ļoti iecienītā vietā Bernātos – kafejnīcā “Dzintariņš”.
Mācības un kopdarbības nozīme
Par nepārvērtējamu jaunieši atzīst iespēju gūt pieredzi un piedalīties mācībās, ko piedāvā Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs ar pasākumu “Laukiem būt!” un individuālu konsultatīvo atbalstu, kā arī Nodarbinātības valsts aģentūras atbalstu komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai. Osvalds uzsver, ka tās ir nenovērtējamas zināšanas, ko noteikti iesaka izmantot ikvienam, un ļoti svarīga ir paša cilvēka ieinteresētība, velme “bīdīties” un īstenot savu ieceri.
Tas ir kopīgs darbs, kurā Iveta un Osvalds papildina viens otru, darot katrs tās lietas, kurās jūtas spēcīgāki. Katra gada darba cikls sākas ar ģimenes un draugu kopīgu talku – priežu čiekuru lasīšanu Bernātu piejūras mežos. Par publicitāti rūpējas Iveta, rēķinus un dokumentācijas kārtošanu veic Osvalds. Ražošanas organizēšana, ražošana, dalība tirdziņos, produkcijas piegāde un arī citi darbi tiek veikti kopīgi.
Lai varētu piedāvāt kvalitatīvu produkciju, nenoliedzami ir būtiska arī kopdarbība ar sadarbības partneriem. Jau pieminējām kafejnīcu “Dzintariņš” Bernātos. Iveta un Osvalds papildus īpaši uzsver sadarbību ar SIA “Bātas avots”, kura Lielbātas dabīgais dzidravota ūdens tiek izmantots produktu gatavošanā, un Anniju Elsti, kura ikdienā palīdz izveidot vizuālos materiālus publicitātei un aktualizē mājaslapu – www.celnieki.lv.
Klientu atsauksmju nerimstošais spēks
Jautājot par iepriekšējā, 2023. gada, nozīmīgākajiem pasākumiem, abi vienprātīgi atzīmē, kas tā ir bijusi iespēja kopā ar citiem novada ražotājiem ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības atbalstu piedalīties novada kopstendā starptautiskajā pārtikas izstāde “Riga Food”. Iveta atzīst, ka šajā gadījumā liela pateicība ir pašvaldībai, kas nodrošināja un piedāvāja šādu iespēju. Dalība izstādē bija liels izaicinājums, un ļoti nozīmīgi bija tas, ka jau iepriekš bija iegūta pieredze, piedaloties dažādos tirdziņos un pasākumos, ka saimniecībai jau bija sava mājaslapa vairākās valodās, kā arī, ka bija sagatavots QR kods, kuru ikviens viegli varēja noskenēt un uzreiz atvērt saimniecības mājaslapu un uzzināt vairāk. Šādā starptautiskā izstādē galvenais ir dzēriena izbaudīšana, tāpēc ļoti vērtīga bija iespēja uzzināt citu stipro dzērienu ražotāju atsauksmes.
Iveta turpina, ka iepriekšējā gada ietvaros viņi ir piedalījušies arī “Pirts un veselības festivālā” Tērvetē, “Spīganas salidojumā” Dzegužkalnā, Reņģu svētkos Jūrmalciemā, Nēģu svētkos Pāvilostā, festivālā “Bārtas rudens 2023” un citos pasākumos. Katra šāda tikšanās devusi jaunus kontaktus un sadarbības iespējas, kā arī bijusi kā jauna iespēja satikt klientus, izzināt un gūt atgriezenisko saiti un atziņas par savu produktu. Kā atzīst Osvalds, tad klientu atsauksmes kopumā dod pārliecību par produktu, liek neapstāties un nemitīgi piedomāt pie tā, ko vēl varētu uzlabot, kā arī ir neizmērāms pozitīvas enerģijas avots.
Izaicinājumi
Iveta uzsver, ka ir jau arī savi ierobežojumi, jo nevar būtiski kāpināt ražošanas apjomus. Arī turpmāk ir doma likt uzsvaru uz dabīgām lietām un atbilstoši paplašināt piedāvājuma klāstu. Esot mazajam ražotājam, vienmēr nepieciešams izšķirties, kam vairāk pievērst uzmanību. Osvalds apliecina, ka, domājot par šo jauno gadu, pamatmērķis – ražot kvalitatīvu dzērienu – nemainās, kā arī tiek domāts par sortimenta dažādošanu. Kā papildu prioritātes ir iespēju robežās paplašināt ražošanas jaudas, paplašināt ražošanas telpas un izbūvēt nojumi degustāciju apmeklētājiem.
Runājot par personīgajām īpašībām, kas palīdz ikdienā sasniegt vairāk, Iveta uzsver kurzemniekiem piemītošo mērķtiecību un spītību, t. i., ja kāds saka “nevar”, tad kurzemniekam ir jāapliecina, ka “var”.
Kopīgā nostāja ir pa mazam solītim un cik vien iespējams ar saviem spēkiem iet uz priekšu. Ļoti palīdz savstarpējais atbalsts, jo, kā atzīst Iveta un Osvalds, tad abi ir uz “viena viļņa”. Palīdz arī iespēja grūtākos brīžos uz mirkli apstāties un izvērtēt, kas ir bijis un kas jau ir izdarīts. Tas liek turpināt iet un darīt.
Iveta un Osvalds ikvienam mājražotājam novēl nebaidīties no jaunām lietām un izaicinājumiem, uztvert visu kā dzīves pieredzi un vienu lielu piedzīvojumu!
Aleksejs Kačanovs,
LLKC Liepājas konsultāciju biroja vadītājs
Foto: privātais arhīvs, kafejnīca “Dzintariņš”
Pievienot komentāru