Ražo un marķē pareizi

GalerijaPrint

Nav nozīmes, kāds pārtikas produkts tiek ražots, uz tā ir jābūt marķējumam, kas kalpo arī kā pārtikas preces vizītkarte.

Kam tajā ir jābūt obligāti, informē Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova un vecākā eksperte Vineta Grīnberga. 

Lai uzlabotu patērētāju iespējas iegūt labāk salasāmu informāciju par uzturā lietoto pārtiku, 2011. gada decembrī stājās spēkā regula par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem, kuras ieviešanai bija paredzēts trīs gadu pārejas periods, kas beigsies 2014. gada 13. decembrī.

 Kam marķējums nepieciešams

Pārtikas produktu etiķete pēc vienādiem standartiem nav ierēdņu iegriba. Ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropas Savienībā un citviet pasaulē ir konkrētas prasības, kas jāievēro ikvienam pārtikas produkta ražotājam, lai par produktu tiktu informēts patērētājs, piemēram, pircējs veikalā vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma apmeklētājs. Tas ļauj maksimāli izvairīties no dažādām sabiedrības veselības problēmām: alerģijas, pārtikas saindēšanās uzliesmojumiem utt. Kā arī ļauj patērētājiem izdarīt brīvu pārtikas preces izvēli.

Latvijā pārtikas produktu marķēšanas prasības ir noteiktas:

  • 2014. gada 23. novembra Ministra kabineta noteikumos Nr. 964 „Pārtikas preču marķēšanas noteikumi” – prasības nebūs vairs spēkā ar 2014. gada 13. decembri;
  • 2011. gada 25. oktobra Eiropas Parlamenta un Padomes regulā Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājam – prasības sāks piemērot ar 2014. gada 13. decembri.

Katrs pārtikas ražotājs ir citādāks, tāpēc ar savas jomas specifiskajām prasībām var iepazīties citos dokumentos, taču primāri visiem pārtikas ķēdes dalībniekiem būtu jāievēro minētās regulas prasības, kas attiecas uz visa veida pārtiku. 

Pārtikas preču marķējuma (informācijas, ko sniedz patērētājiem par pārtiku) uzraudzību atbilstoši normatīvo aktu prasībām Latvijā veic Pārtikas un veterinārais dienests.

 Jābūt norādītam!

Svarīgi, lai marķējumā sniegtā informācija uz pārtikas produkta iepakojuma vai uz tam pievienotās etiķetes ir precīza, skaidra un patērētājiem viegli saprotama, atrastos labi redzamā vietā, skaidri salasāma un neizdzēšama, ir valsts valodā, nav paslēpta, nomaskēta, pārtraukta, padarīta nesvarīga.

Obligāti norādāmā informācija:

  • Pārtikas produkta nosaukums. Tas ir preces nosaukums, kas ļauj identificēt pārtikas produktu grupu, kurai attiecīgā prece pieder. To nevar aizvietot ar preču zīmi. Piemēram, nosaukums „Atspirdzinošā limonāde” ir preču zīme, taču produkta tirdzniecības nosaukums „Bezalkoholiskais dzēriens”. Tirdzniecības nosaukumu vajadzības gadījumā jāpapildina ar papildu informāciju, piemēram: žāvēts, sasaldēts, koncentrēts, pulverveida u. c. apstrādes veidam atbilstošu terminu;
  • Sastāvdaļu saraksts;
  • Sastāvdaļa vai pārstrādes palīglīdzeklis, kas var izraisīt nepanesamību vai alerģisku reakciju. Piemēram, kviešu lipeklis vai glutēns, vēžveidīgie un to produkti, olas un to produkti, zivis un to produkti, zemesrieksti un to produkti, sojas pupas un to produkti, piens un tā produkti, dažādi rieksti, selerijas un to produkti, sinepes un to produkti, sezama sēklas un to produkti, sēra dioksīds un sulfīti, ja to koncentrācija pārsniedz 10 mg/kg vai 10 mg/l, lupīna un tās produkti, gliemji un to produkti. Visas minētās sastāvdaļas jānorāda dilstošā masas secībā, kā tās ir reģistrētas ražošanas procesā sastāvdaļu sarakstā un ar biezākiem burtiem;
  • Svars – neto masa kilogramos, šķidriem produktiem tilpuma vienības norāda litros, centilitros vai mililitros;
  • Minimālais derīguma termiņš „Ieteicams līdz” precēm, kas ātri bojājas, vai „Izlietot līdz” datums precēm, ko var uzglabāt ilgāk par 3 mēnēšiem;
  • Preces uzglabāšanas un/vai lietošanas nosacījumi. Lietošanas pamācību formulē tā, lai pārtikas produktu varētu pienācīgi izmantot, piemēram, pēc atvēršanas jāuzglabā vēsā vietā vai uzraksta lietošanas instrukciju ātri pagatavojamām putrām vai sausajām zupām;
  • ·         Izcelsmes valsts vai izcelsmes vietas norādes produktiem, ja tās nenorādīšana var maldināt patērētāju attiecībā uz produkta īsto izcelsmes valstī vai vietu; gaļai – cūkgaļai, aitu, kazas un mājlopu gaļai. Ja pārtikas produkta izcelsmes valsts vai vieta ir norādīta, bet nav tā pati, kas tā galvenajai sastāvdaļai (tai ir jābūt >50%) ir jānorāda galvenās sastāvdaļas izcelsmes valsts vai vieta vai, tas, ka galvenās sastāvdaļas izcelsmes valsts vai vietas nosaukumi atšķiras no pārtikas produkta izcelsmes valsts vai vietas;
  • Ražotāja, iepakotāja vai pārdevēja nosaukums un adrese;
  • Faktiskais alkohola saturs tilpumprocentos dzērieniem ar alkohola saturu vairāk nekā 1,2 tilpumprocenti;
  • Uztura un enerģētiskā vērtība, ko norāda tabulas formā, sakārtojot skaitļus citu zem cita. Obligāti jānorāda enerģētiskā vērtība, tauku, piesātināto taukskābju, ogļhidrātu, cukura, olbaltumvielu un sāls daudzums. Gadījumā, kad sāls saturs produktā ir tikai dabīgā nātrija klātbūtnes rezultāts, šo informāciju var izvietot paziņojuma par uzturvērtību tiešā tuvumā. Tāpat uzturvērtības paziņojumā var būt norādīts daudzums mononepiesātinātajām un polinepiesātinātajām taukskābēm, polioliem, cietei, šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, kas produktā ir ievērojamā daudzumā (no 7,5% dzērieniem līdz 15% pārējiem produktiem uz 100g vai 100 ml vai uz 1 porciju).
  • Preces partijas numurs. Tas ļauj identificēt preces partiju un preces ražošanas datumu. Norādot preces partiju, pirms cipariem jāliek burts „L”. Par partijas apzīmēšanu atbild pats preces ražotājs.

 

„Ieteicams līdz...” vai „Izlietot līdz...”

Lasot marķējumu, šiem diviem terminiem ir atšķirīga nozīme. Piemēram, ja pārtikas prece ātri bojājas, tās marķējumā jānorāda galīgais derīguma termiņš ar vārdiem „Izlietot līdz – diena/mēnesis/gads”. Jāņem vērā, ka šai pārtikas produktu grupai marķējumā jānorāda arī preces uzglabāšanas režīms, piemēram, temperatūra.

Savukārt pārtikas produkti, kurus var uzglabāt ilgāk, jāmarķē ar norādi „Ieteicams līdz...” un tie tiek sadalīti vēl sīkāk:

  • Ja preces derīguma termiņš ir līdz 3 mēnešiem, marķējumā jānorāda diena un mēnesis („Ieteicams līdz diena/mēnesis”);
  • Ja preces derīguma termiņš ir no 3 līdz 18 mēnešiem, marķējumā jānorāda mēnesis un gads („Ieteicams līdz mēnesis/gads”);
  • Ja preces derīguma termiņš ir ilgāks par 18 mēnešiem, marķējumā jānorāda tikai gads („Ieteicams līdz gads”).

 

Izņēmumi

Produkti, kuriem derīguma termiņu var nenorādīt:

  • Svaigiem, nemizotiem, nesagrieztiem un citādi neapstrādātiem augļiem un dārzeņiem. Izņēmumi – diedzēti graudi, pākšaugu dīgļi un citi diedzējumi;
  • Vīniem, liķieriem, dzirkstošajiem un aromatizētajiem vīniem un tiem līdzīgiem dzērieniem;
  • Dzērieniem, kuri satur 10 tilpumprocentus vai vairāk alkohola;
  • Alkoholiskajiem dzērieniem, kuru tilpums ir lielāks par 5 litriem;
  • Bezalkoholiskajiem dzērieniem, augļu sulām un nektāriem, kas paredzēti sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem;
  • Maizei un konditorejas izstrādājumiem, kuri jāizlieto 24 stundu laikā pēc to izgatavošanas (tas parasti ir īpaši norādīts);
  • Konditorejas izstrādājumiem, kas galvenokārt sastāv no aromatizēta vai krāsota cukura;
  • Saldējuma porcijām, ko sver pircēja klātbūtnē. 

 Produkti, kuriem var nenorādīt preces partijas numuru:

  • Lauksaimniecības produkti, kas paredzēti tālākai apstrādei un pagaidu uzglabāšanai;
  • Nefasētiem produktiem, kas paredzēti tūlītējai pārdošanai;
  • Gadījumos, ja preces iepakojuma vai trauka virsma ir mazāka par 10 cm2;
  • Saldējuma porcijām, ko sver pircēja klātbūtnē.

 Marķējuma un burtu izmērs

Atkarībā no produkta iepakojuma izmēra var atšķirties arī marķējumā sniegto burtu izmērs. Iepakojumam, kura virsmas laukums ir lielāks par 80 cm2  , minimālais rakstzīmju burtu izmērs ir 1,2 mm, bet, kuru iepakojums ir mazāks par 80 cm2, minimālajam rakstzīmju burtu (piemēram, a, e, u, s) augstumam ir jābūt lielākam vai vienādam ar 0,9 mm.

Iepakojumam, kuram lielākā virsmas platība ir mazāka par 10 cm2, marķējumā jāiekļauj pārtikas produkta nosaukums, produkta svars (neto), jebkura sastāvdaļa vai pārstrādes palīglīdzeklis, kas izraisa alerģiju vai nepanesību, un derīguma termiņš vai „Izlietot līdz...” datums.

 ! Saldētai gaļai, saldētiem gaļas izstrādājumiem un saldētiem neapstrādātiem zvejniecības produktiem marķējumā jānorāda arī sasaldēšanas datums vai pirmās sasaldēšanas datums (ja produkts ir saldēts vairāk nekā vienu reizi). Norādei jābūt „Sasaldēts diena/mēnesis/gads” vai norāda, kur marķējumā atrodas sasaldēšanas datums.

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru