Lauksaimniecības produktiem māk radīt pievienoto vērtību
Augusta otrajā pusē LLKC Pierīgas konsultāciju birojs kopā ar interesentiem devās mācību braucienā uz Skrīveriem, kur viesojās divās saimniecībās – bioloģiskajā zemnieku saimniecībā “Ragāres” un uzņēmumā “Skrīveru mājas saldējums”. Braucienā tika gūta pieredze par to, kā lauksaimniecības produktiem radīt pievienoto vērtību.
“Ragāru” saimnieks Jānis Vaivars parādīja un interesanti pastāstīja par saimniecībā augošajem augiem. Pirmie “Ragāru” saimnieki – zinātņu doktori Māra un Jānis Vaivari – gan dzīves gaitā, gan zinātnisku pētījumu, gan praktiskas saimniekošanas rezultātā nonāca pie secinājuma, ka bioloģiskās lauksaimniecības sistēma ir ekonomiski pamatotāka, ilgtspējīgāka un pat ar augstāku ražas potenciālu. Veiksmīga bioloģiskā saimniekošana prasa daudz lielākas zināšanas un sarežģītāku darbu kompleksu.
Jaunais saimnieks, pārņemot saimniecību no saviem vecvecākiem, sākotnēji bija izlēmis pievērsties tējas ražošanai, taču patlaban viņš paplašinājis savu saimniekošanu, un tējas ir tikai daļa no saimniecības piedāvātā produkcijas klāsta. Augi tējām tiek rūpīgi ar rokām novākti, šķiroti un sasmalcināti. Saimniecībā tiek audzēti dažādi ārstniecības augi, par kuriem saimnieks zināja pastastīt katra iespējamo pielietojumu. Te tiek audzēti gan ārstniecības augi, gan garšaugi, gan augļi un dārzeņi. Saimnieks īsteno gudro pārvaldību savā saimniecībā, tāpēc saimniecība veiksmīgi attīstās.
“Skrīveru mājas saldējums” ir ģimenes uzņēmums, kas darbojas jau vairāk nekā desmit gadu. Saimniece Lelde Sotniece mūs laipni uzņēma savā kafejnīcā un pastāstīja par uzņēmuma tapšanas vēsturi un vērtībām. “Skrīveru mājas saldējuma” saimniekiem ir svarīga produkta kvalitāte, un šeit saldējuma tapšanā tiek izmantoti tikai dabīgi produkti no mūsu laukiem. Mums pašiem bija iespēja uztaisīt saldējumu savām rokām – Lelde atklāja divas brīnišķīgas saldējuma receptes, un vienu no tām mēs paši sagatavojām un degustējām. Saimniece bija sarūpējusi degustācijai arī sešu dažādu recepšu saldējumus, kas ikdienā nopērkami Skrīveru kafejnīcā. Katrs no tiem bija ar savu garšas niansi, taču visi bija gardi. Interesanti, ka divi bija sāļie saldējumi, kas bija pārsteigums mūsu garšas kārpiņām. Šajā saimniecībā vērtīgi bija uzzināt, ka garšīgu un kvalitatīvu saldējumu iespējams izgatavot no dabīgām un laukos piejamām izejvielām bez mākslīgiem konservantiem. Turpmāk saldējumu mācēsim pagatavot arī savās mājās.
Rūta Riekstiņa,
LLKC Pierīgas konsultāciju biroja projektu vadītāja
Pievienot komentāru