“Nēģu diena 2023” Salacgrīvā

GalerijaPrint

“Nēģu diena“ Salacgrīvā ir ikgadējs zivsaimniecības popularizēšanas pasākums ar informāciju par nēģi, nēģu pagatavošanu un iespēju nobaudīt uz vietas gatavoto produkciju no nēģiem.

Pasākums parasti tiek organizēts oktobra otrajā sestdienā, sadarbojoties nēģu taču zvejniekiem, nēģu produkcijas pārstrādātājiem ar novada pašvaldību. Viss sākās kā parasti, jau septembra sākumā svētku organizatori veica pārrunas ar sadarbības partneriem un atbalstītājiem (to vidū ir arī manis pārstāvētais uzņēmums) par pasākuma aktivitātēm. Svarīgi bija saprast, kādu atbalstu dalībniekiem iespējams sniegt, kādu programmu realizēt, lai svētki būtu piesātināti ar interesantām lietām, rezultātā  apmierināti gan apmeklētāji, gan saimnieki – nēģu zvejnieki un cepēji. Aktivitātes guva panākumus un tradicionālajā dienā visi bija gatavi uzņemt ciemiņus, taču Māte Daba izdarīja savas korekcijas. Pēc nēģu zvejas sezonas sākuma sausuma iestājās lietavas, kā rezultātā ūdens līmenis upēs strauji paaugstinājās, nēģu taču saimniekiem zveja tika ierobežota vai vispār nebija spējama. Arī laika prognoze 14. oktobrim nebija iepriecinoša, tāpēc organizatori pieņēma nepopulāru lēmumu pārcelt  pasākumu uz nākamo sestdienu – 21. oktobri.

Protams, pēc nedēļas pasākums notika, arī laika apstākļi bija labvēlīgi un nēģu zvejnieki bija pacentušies, lai zupas katli kūpētu un ar savu smaržu vilinātu apmeklētājus ieņemt rindu pēc smeķīgās zupas. Uzzināju, ka zupas vārītājām nav mazsvarīgi, ko saka par viņu veikumu. Piemēram, Svētupes nēģu tača zupas pavāre Inese degustēja 1. tača gatavoto piedāvājumu un sagatavoja “atgriezenisko saiti” – sūtījumu saimniecēm uz Meldru ielu. Domāju, ka rezultātā uzvarēja draudzība, jo katra zupa bija unikāla un tuva apmeklētāju garšas kārpiņām.

Atmiņā no pasākuma tā apmeklētājiem noteikti palika nēģu ēdienu gatavošanas paraugdemonstrējumi “Nēģu ķēķī”, kurš uz pāris stundām tika izveidots pie pirmā tača. Ķēķa saimnieces gatavoja salātus, kuros nēģis spēlēja paslēpes, tina nēģi lavašā un cienāja ar siltu, pēc sentēvu receptēm gatavotu biezputru, aizdaram piedāvājot ceptus nēģus ar sīpoliem.

Sevišķu uzmanību šogad pievērsa notikumi 2. tacī , kur stafeti no ilggadējā zupas vārīšanas procesa vadītāja  Visvalža Šrenka pārņēma Mārtiņš Bahmanis. Jaunietis ar savu enerģiju bija iedvesmojis radiniekus un draugus piedalīties pasākumā, Visvaldis varēja vērot, priecāties par notikumu gaitu un justies laimīgs. Paredzu, ka Mārtiņš ir kā neizsaiņota dāvana 2. tacim, jo plāno arī iesaistīties nozvejā, ceram uz panākumiem.

Taču jau kā izsaiņota dāvana 1. tacim ir Ulda Rozenšteina pievienošanās komandai. Viņš ar savu neatlaidīgo darbu ir panācis, ka  viņa lolojums “Nēģis Burciņā “ Latvijas pārtikas produktu kvalitātes konkursā "Novada Garša 2023”  ieguva zelta medaļu. Minētais kvalitātes konkurss notika jau ceturto gadu un tajā 19 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes eksperti, kā arī  deviņi ēdināšanas sektora eksperti – pavāri, vīnziņi, restorānu īpašnieki vērtēja 187 produktus no 74 ražotājiem. Ulda ražotā produkta uzvara liecina par tā atbilstību starptautiski noteiktām kvalitātes prasībām. To arī ar lepnumu saviem pircējiem “Nēģu dienas 2023” apmeklētājiem stāstīja Uldis, iesaiņojot iegādāto produkciju līdzņemšanai par piemiņu no pasākuma Salacgrīvā.

Tas nebija vienīgais, ko ciemiņi, dodoties uz māju pusi, varēja paņemt līdzi: tradicionālie Salacgrīvas nēģi cepti želejā gan no kubuliņiem, gan arī 1 kg un 0,5 kg iepakojumā viegli iegūlās somās un atgādināja, ka arī mājās būs iespēja pašiem baudīt, kā arī pacienāt tuviniekus. Jo mums, latviešiem, nēģi bija, ir un būs delikatese, kuru sagādāt palīdzēs Salacgrīvas nēģu taču zvejnieki un viņu produkcijas pārstrādātāji.

 

Jānis Kravalis,

LLKC Zivsaimniecības nodaļas projektu vadītājs

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru