Jaunas tehnoloģijas augļu, dārzeņu un ogu pārstrādei

GalerijaPrint

Tehnoloģijas strauji attīstās, sniedzot cilvēcei jaunas iespējas iegūt, apstrādāt un izmantot informāciju savā un apkārtējās vides labā. Tā arī lauksaimniecībā tiek ieviestas jaunas tehnoloģijas – tiek izmantota minimāla augsnes apstrāde, modernas tehnoloģijas nezāļu apkarošanā, jaunas pārstrādes metodes tiek izmantotas arī augkopībā.

Fantastika! – ko var radīt cilvēks, ģimene, kad ir vēlme, iedvesma, fantāzija, kopspēks.

Visas šīs īpašības pieder LLKC Daugavpils konsultāciju biroja  grāmatvedības, ekonomikas, uzņēmējdarbības nodaļas klientiem vairāk nekā desmit gadu garumā – piemājas saimniecības “Vecmežiņi” īpašniekiem Normundam un Ivetai Rozentāliem.

Rozentālu ģimene dzīvo Kalupes pagastā, Augšdaugavas novadā. Normunds  pēc izglītības ir galdnieks, uz pasūtījumu izgatavoja dažādas mēbeles un galdniecības izstrādājumus – tās nav lētas, toties izskats un kvalitāte sajūsmina ikvienu – galdi, soli, citas mantas, sadzīves piederumi un pat mucas, kas mūsdienās ir retums.  Rozentālu ģimene ir izmēģinājusi dažādas nodarbošanās: no alus darīšanas – Normunds no sava vectēva mantojis iesala alus brūvēšanas tehnoloģiju (meistaru, kas saglabājuši latgaliskās alus darīšanas tradīcijas un tā receptes, mūsdienās ir pavisam maz) līdz suvenīru izgatavošanai. Saimnieki nopietni pievērsās gaļas liellopu audzēšanai, un tā bioloģiskā piemājas saimniecība “Vecmežiņi” savā ikdienā nodarbojas ar gaļas liellopu audzēšanu – Hereford un Šarolē šķirnes liellopiem, kas ir ģimenes galvenais ienākumu avots. Normunda sieva Iveta strādā veikalā, tomēr, neskatoties uz aizņemtību, viņa daudz laika velta saimniecībai, kurā ir arī slaucamās govis. Lauksaimnieki ražo no piena dažādu šķirņu sierus un citu produkciju. Savukārt jaunlopi tiek pārdoti izsolē, tos labprāt pērk turki, vācieši, poļi un skandināvi. Tā kā saimniecībā ir savs augļu un ogu dārzs – saimniekiem visu laiku ir domas, kā labāk realizēt produkciju, ko tādu interesantu izdomāt, lai veiksmīgi pārdotu ābolus, plūmes un citus augļus un ogulājus. Un šeit skan interesants vārds – sublimācija.

Sublimācija jeb žāvēšana vakuumā ir unikāla pārtikas  konservēšanas metode, kas ļauj saglabāt oriģinālā produkta garšu, smaržu, krāsu, kā arī maksimāli daudz noderīgu vielu (vitamīnus, olbaltumvielas, aminoskābes). (Informācijas avots: inkomercsk.lv.)

Vakuumā kaltēto produktu priekšrocības:

  • Garša, kalorijas, vitamīni tiek saglabāti.
  • Mazs svars (līdz 10 reizēm vieglāks par izejproduktu).
  • Neierobežots glabāšanas laiks bez piedevām.
  • Vairums olbaltumvielu netiek denaturētas un tiek saglabātas ilgtermiņā.
  • Sublimētie produkti, saskaroties ar ūdeni, atgūst savas sākotnējās īpašības.
  • Produkti saglabā lielāko daļu vērtīgo uzturvielu.
  • Produkti saglabā savu formu, smaržu un krāsu.
  • Sublimācijai var izmantot gandrīz visus augu un dzīvnieku izcelsmes produktus – augļus, ogas, zivis, gaļu, ārstnieciskos augus, garšvielas, kafiju, ziedus u. c.
Tā Rozentālu ģimenei radās ideja pielietot šo tehnoloģiju mājas apstākļos, izmantojot pašu audzētās bioloģiskās ogas un augļus. Loģiski rodas jautājums: kā iegādāties dārgu aprīkojumu?
Saimnieki sāka meklēt dažādus variantus, kur varētu iegūt finansējumu: Daugavpilī izmācījās biznesa inkubatorā, pēc tam meklējām citus līdzekļu piesaistes veidus, lai iegādātos iekārtas, jo tās ir diezgan dārgas. LEADER projektu Daugavpilī apstiprināja, tālāk tas tika nosūtīts uz Lauku atbalsta dienestu – cerībās kautko atgūt atpakaļ, un rodas milzīgs azarts, vēlme saražot ko interesantu, ģimenes atbalsts dod spēku un pārliecību virzīties uz mērķi.

Un šādā veidā iegādātas iekārtas, kas 36 stundu laikā tajās ievietotos augļus un dārzeņus pārvērš vieglos, gaisīgos pārtikas izstrādājumos, saglabājot to vērtīgās īpašības. Tā tehnoloģija ir ļoti interesanta, jo tās produkcijas glabāšanas ilgums, ko dod iekārtas ražotājs, ir 25 gadu garantija. Dārzeņu gabaliņu, augļu, ogu u. c. produkcija saglabā aromātiskās un garšas īpašības, krāsu, vitamīnus, bet tekstūra kļūst specifiska – irdena un kraukšķīga, turklāt bez jebkādām piedevām, tajā skaitā cukura. Daži produkti ir līdzīgi čipsiem, bet bez jebkādas „ķīmijas”, citi ir kā pastilas gabaliņi.

Normundam un Ivetai ir trīs bērni – divas meitas un dēls. Vecākā meita Kristīne dzīvo un strādā Vācijā, vidējā meita Diāna dzīvo Rīgā un strādā par grafisko dizaineri – ar Diānas palīdzību tika izveidots zīmols "Rain Berries snacks", tulkojot – ogu lietus, ir izgatavotas etiķetes. Saimniecība attīstās, domā par interneta veikalu, kā cilvēkiem piedāvāt un sūtīt paciņas. Ja ir daudz  pasūtījumu, reizi nedēļā izbrauc uz Daugavpili vai Preiļiem, meita piegādā Rīgas pusē. Zināšanas datortehnikā veicina  produkcijas pārdošanu ne tikai veikalos, bet arī interneta vidē. Jaunākais dēls Jānis, mācās Latgales industriālā tehnikuma izglītības programmas īstenošanas vietā "Višķi" par mehāniķi. Pēc tehnikuma beigšanas jaunietis plāno stāties Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē. Vecāki ļoti cer uz Jāni kā Rozentālu ģimenes darbarūķu dinastijas turpinātāju, jo Jānis sniedz nozīmīgu palīdzību saimniekošanā, cenšoties iedziļināties visās procesa detaļās un smalkumos.

Rozentālu ģimene saimnieko paši ar saviem spēkiem, paši visu sākuši no nulles: iegādāja māju, zemi, iestādīja ābeļdārzu, iepirka tehniku, no gaļas lopiem tikuši līdz ogām.

Piepildīti ar jaunam idejām. Lai saimniekiem veicās un lai visas idejas piepildītos dzīvē!

Elvīra Sokolova,
LLKC Daugavpils biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru