Kalnienas sparģelis – viens no gardākajiem dārzeņiem ēdienkartē

GalerijaPrint

SIA “Agro Kalniena” Gulbene novadā, Stāmerienas pagastā tiek audzēti sparģeļi, kas tirgū ir pazīstami ar zīmolu “Kalnienas sparģeļi”.

LLKC Gulbenes birojs jūnija sākumā rīkoja maksas semināru par tēmu Sparģeļu audzēšana bioloģiskajā saimniecībā SIA “AGRO Kalniena”. Semināru vadīja lektori: Dāvis Upāns, SIA “AGRO Kalniena” valdes loceklis, un Atis Vallis, SIA “Lejaslīves” īpašnieks, BIO sparģeļu un gaļas liellopu audzētājs, biškopis.

 

Semināra teorētiskā daļa notika viesu namā “Sonāte”, kur lektors Atis Vallis dalījās ar pieredzi sparģeļu audzēšanā, stāstīja par populārākajām šķirnēm, to audzēšanas un novākšanas inventāru. Savukārt pēc tam devāmies uz saimniecību SIA “AGRO Kalniena”, kur lektors Dāvis Upāns iepazīstināja ar savu praktisko pieredzi sparģeļu audzēšanā, novākšanā, uzglabāšanā un sparģeļu realizēšanu tirgū.

 

SIA “AGRO Kalniena” patlaban zaļos sparģeļus audzē  4,7 hektāru platībā, kas ir lielākā platība Latvijā. Sparģelis ir daudzgadīgs tauriņziedis. Ēdami ir tikai jaunie dzinumi asna stadijā. Sparģeļu sezona Kalnienā sākas no 15. maija un ilgst līdz Jāņiem. Tos vāc katru dienu. Tie aug strauji, un, ja ir siltas dienas, sparģeļi no lauka jānovāc divas reizes dienā – gan agri no rīta, gan vakarā. Dienā Kalnienā sparģeļus novāc līdz pat 200 kilogramiem atkarībā no laika apstākļiem. Ja naktī gaisa temperatūrā ir virs 10 grādiem, tad dienā ražas novākšana var sasniegt pat līdz 300 kilogramiem. Vākšana ir roku darbs. Katrs sparģelis tiek nogriezts uz lauka, nogādāts dzesētavā, no kurienes nokļūst apstrādes cehā. Tur sparģeļi tiek šķiroti – pēc resnuma un nestandarta, kas līki vai par tievu. Tos nomazgā, safasē buntītēs un sapako transporta kastītes. Lai klientu rokās nonāktu svaigs, kraukšķīgs produkts, tā ceļam no lauka līdz patērētājam ir jābūt pēc iespējas īsākam. Dāvis Upāns atdzīst, ka ļoti rūpīgi seko līdzi sparģeļu kvalitātei, lai iet nezaudētu sulīgumu un kraukšķīgumu. Katru otro dienu vidēji ap 300 kilogramiem sparģeļu dodas pie klienta. Kalnienas sparģeļus var iegādāties pārtikas mazumtirdzniecības veikalos Rimi un Stockmann. Veikals Rimi savā tirdzniecības ķēdē produktu ir iekļāvis arī Lietuvas un Igaunijas veikalos. Daļa tiek realizēta uz vietas un Gulbenes novada teritorijā. Ja kāds vēlas svaigus, gardus un sulīgus sparģeļus, tad tos var iegādājāties arī Kalnienā pašā saimniecībā, vai sazinoties Facebook https://www.facebook.com/kalnienasspargelis

 

SIA “AGRO Kalniena” šobrīd sortimentā piedāvā divu veidu produktus: svaigi Kalnienas sparģeļi buntītēs vai kilogramos un Grila sparģelis.

 

 

Saimniecība ir iesniegusi pietikumu bioloģiskā sertifikāta iegūšanai. Produkts arī tagad jau ir bioloģisks, tikai papīrs jānokārto.

Pastāv vairākas zināmas sparģeļu šķirnes, ieskaitot tās, kas ir dekoratīvas un tiek audzētas kā telpaugi. Milzu zaļos sparģeļkrūmus bieži dēvēja par dobju dekoraugu un izmanto gan kā skaistu dobjaugu, gan kā papildinājumu griezto puķu kompozīcijās. Sparģelis kā pavasara dārzenis ir mazāk atpazīstamāks, ar ko vēl ir jāiepazīstina un jāpieradina cilvēki. Kā pats Dāvis Upāns teic, svaigs sparģelis garšo pēc zaļo zirnīšu pāksts. Svaigs, kvalitatīvs sparģelis ir kraukšķīgs un sulīgs, ja tas tāds nav un ir koksnains, tad tas jau ir nostāvējis vai pāraudzis. Sparģeļus var sagatavot dažādos veidos: tvaicēt, vārīt, grilēt, cept cepeškrāsnī un pat marinēt, bet mazos, jaunos dzinumus var izmantot svaigus salātos. Pareizi sagatavoti, tie ir ļoti gardi. Semināra ietvaros mums bija iespēja nobaudīt 3 dažādus ēdienus no Kalnienas sparģeļiem, ko pagatavoja atpūtas kompleksa “Sonāte” īpašniece, saimniece Arita Poļaka. Galdā tika celta sparģeļu biezzupa ar grauzdiņiem, sviestā cepti sparģeļi un cepeškrāsnī cepti bekonā ietīti sparģeļi ar vārītiem, ceptiem kartupeļiem un mērci. Ēdiens bija gards un sātīgs. Arī paši Kalnienas sparģeļu saimnieki baudīja pagatavo ēdienu, un ar sajūsmu atzīst, ka iekļaus arī savā ēdienkartē šīs receptes. Lielākā daļa semināra dalībnieku pirmo reizi ēda no sparģeļiem gatavotus ēdienus. Receptes ir viegli pagatavojamas katra mājās, ko var pasniegt uz pusdienu galda ģimenei vai baudīt kā smalkas uzkodas kopā ar draugiem. Paldies atpūtas kompleksa “Sonāte” īpašniecei, saimniecei Aritai Poļakai par pieņemto izaicinājumu pagatavot pusdienas. Jo, kā Dāvis Upāns saka, sparģeļus piegādā vairākiem Rīgas restorāniem, bet tuvākās apkārtnes ēdināšanas iestādes sparģeļus savās ēdienkartēs nav iekļāvušas. Taču semināra ietvaros pārliecinājāmies, ka sparģeli var pagatavot pavisam vienkārši un savā ikdienas ēdienkartē iekļaut kā jebkuru citu sezonas dārzeni.

 

Dažas receptes ir pieejamas arī Kalnienas sparģeļu mājaslapā http://www.kalnienasspargelis.lv/

 

Rasa Medne,

LLKC Gulbenes biroja uzņēmējdarbības un grāmatvedības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru