Jampadracis ap lestēm

GalerijaPrint

Jūra šorīt pavisam mierīga, saules stari zaigojas uz ūdens virsmas, laiks solās būt ļoti karsts, un Talsos Dižmāras tirgus ir atvērts. Pie Andra Pitragā rīts sākās ar lestu žāvēšanas noslēgumu un ciemiņu gaidīšanu.

Pavisam mierīgi un bez steigas ierodas pirmie interesenti, kuri vēlas vairāk uzzināt par lestu (bušu vai plekstu) pirmapstrādi, to sagatavošanu žāvēšanai un pašu žāvēšanas procesu.

Meistarklases sākumā Andris Antmanis – šodienas galvenais lektors un māju saimnieks – pastāsta par sevi, biznesa pirmsākumiem 90. gados un papildu biznesu – kempinga mājiņu izīrēšanu un dažādu zivju degustāciju nodrošināšanu.

Kad domājām, kā nosaukt šo pasākumu, Andris ieteica: jampadracis ap lestēm – leste lībiešu valodā nozīmē bute vai plekste.

Dienu pirms, satiekot Andri vietējā veikalā, Dundagas sievas saka, rīt pie tevis jau gan būs milzīgs pasākums. Andris šīm atbild, jampadracis laikam būs vistiešākajā nozīmē, jo lestes man vēl sētā nav. Bet viss notiek, kā tam jānotiek, lestes īstajā brīdī ir sētā un mēs varam sākt tās tīrīt. Izrādās šim pasākumam ir nepieciešams speciāls līks un samērā īss nazis, lai labāk var iztīrīt pleksti. Tīrīšana var notikt vairākos veidos, var to tīrīt uz galda vai turot rokā. Tās var tīrīt no abām pusēm, pārgriežot vēderu un no vienas baltās vēdera puses. Tīrot no baltās puses, pircējiem tas nepatīk, jo tad redzot uz letes izkārtotās butes viņi vienmēr saka, ka tās nav tīrītas, jo kastē lestes vienmēr liek ar   balto pusi uz leju. Andris šo metodi nepielieto.

Pēc tīrīšanas tās tiek mērcētas sālsūdenī uz 2-4 stundām, atkarībā no lestu lieluma, biezuma. Tad tās ver uz virbiem un liek kuriņā žāvēties uz 8 stundām. Klātesošos pārsteidz, kuriņa ietilpība, kur var pat izvietot ap 300 kg lestu. Žāvēšanas procesā pazaudē daudz šķidruma, gala iznākumā saņemot ap 45 procentiem no ievietotā daudzuma. Žāvēšanai izmanto alkšņu malku un saslapinātas zāģu skaidas. Žāvēšanas process ir ilgs un nogurdinošs, bet lestu garšu izstāstīt nevar, tā ir jābauda pašiem.

Pasākuma laikā Andris tiek iztaujāts ne tikai par lestu sagatavošanas procesu, bet arī par citu zivju apstrādi un žāvēšanu.

Laiks paskrēja tik ātri, ka nepamanījām, ka jābauda žāvētās lestes un garšīgā zivju zupa.

Paldies Andrim par laipno uzņemšanu un stāstījumu, lai bizness,  kurš pa šiem 30 gadiem ir attīstīts un pilnveidots, tiek nodots nākamajām paaudzēm. Lai piekrastē dūmu smārds nenorimst. Tiekamies nākamajā gadā, kādā citā piekrastes zvejnieka sētā.

Pasākums rīkots ZST aktivitātē “Atbalsts zivsaimniecības nozares popularizēšanai un zivsaimniecības projektu konkursa organizēšana”.

Alfons Spēks,
LLKC Talsu konsultāciju biroja vadītājs

Foto galerija: 

Pievienot komentāru