Nēģu diena Salacgrīvā notikusi jau ceturto reizi
Jau ceturto gadu notiek Nēģu diena Salacgrīvā un Svētupē. Bet pēdējos divos gados tā piesaista arvien lielāku iedzīvotāju interesi. Esam piestrādājuši pie reklāmas, ko veido Salacgrīvas novada domes Informācijas nodaļa.
Aktīvi piedalās gan TIC, gan kultūras nams, bet viss protams atkarīgs no pašiem uzņēmējiem, jo šīs ir kā atvērto durvju dienas, kad uzņēmējs ir gatavs ciemiņu uzņemšanai. Šogad bija jūtams, ka uzņēmēji arī bija par to piedomājuši. Vēlos uzteikt mazā Svētupes tača īpašniekus. Bija gan Ineses Koluškinas reklāmas, kas jau labu laiku iepriekš bija manāmas sociālajos tīklos, aicinot visus ciemos uz viesu namu “Vējavas”, kur uz Svētupes ir nēģu tacis. Vieta, lai uzņemtu ciemiņus, šeit ir īpaši pateicīga, – priežu sila ieskauta atpūtas vieta gan ugunskuram, gan ar galdiņiem, kur pasēdēt un izbaudīt gan gardo zupu, gan Ineses gatavotos nēģu pastēti un nēģu galertu, gan vīru grilētos siltos nēģus. Te jūra caur priedēm saskatāma, var mierīgi līdz tai aizstaigāt. Evija un Jānis Klēviņi laipni sagaida atbraucējus, pacienā un piedāvā noskatīties filmu, kā notika nēģu zveja senāk.
Protams, tie, kas bija gatavi visu dienu veltīt Salacgrīvai, dodas uz priekšu līdz pašai Salacgrīvai un tad pa upi uz augšu. Pirmais nēģu tacis, kur saimnieks Aleksandrs Rozenšteins tūristiem jau pazīstams, un viņam ir pieredze, kā ciemiņus uzņemt. Arī šoreiz ir nēģu zupa, ir grilēti nēģi. Varam baudīt karstu tēju jeb kafiju, izstaigāt taci, skatīties filmu. Piedaloties zīmodziņu krāšanas akcijā, nākas atbildēt uz viktorīnas jautājumiem, lai saprastu, kas tad ir nēģu zveja pēc sentēvu metodēm. Pat man kā vietējai vairāki jautājumi bija samērā āķīgi. Maza atkāpīte. TIC meitenes bija padomājušas par zīmodziņu krāšanu. Ja piedalies piecos pasākumos, kas notiek Nēģu dienas ietvaros, un sakrāj četrus zīmodziņus, – piedalies loterijā un laimē vērtīgas balviņas.
Otrajā tacī šogad bija klusāk, lai gan viss notiek kā parasti – ir zupa, ir nēģi. Bet sarunā ar tā apsaimniekotājiem Aināru Duncīti un Visvaldi Šrenku sapratu, ka vīri ilgi domājuši – kā lai šogad uzņem ciemiņus, ja upē ūdens līmenis tik zems, ka nēģi vienkārši nenāk. Bet tad sapratuši – cilvēki viņus jau sāk atpazīt un brauks, un nāks. Ar ko tad mēs sliktāki par pārējiem, ja viņi var – tad mēs arī! Ir taču labi satikt draugus – parunāties, padalīties, un tad jau kopīga bēda ir vairs tikai pusbēda, gan jau līs arī lietus un būs pareizie vēji, un nāks nēģi.
Ar jauku šlāgermūziku, dūmiem, kad uz grila tiek grilēti svaigi nēģi un jebkurš var aprunāties ar šefpavāru nēģu grilēšanā Imantu Dambi, mūs sagaida trešais tacis. Te arī saskrienamies ar nēģu karali... Kaut kas neredzēts un interesants, te jau visu pazīstamā gardo zivju zupu meistare Mirdziņa cienā visus ar nēģu zupu, kur nēģu, ka biezs, un viss notiek. Tad arī man rodas sajūta – tie ir mūsu īstie Zvejnieku svētki! Ir taču visa kā – gan nēģi, gan citas zivis, un tu vari brīvi baudīt šo atmosfēru tieši tai vietā, kur ikdienā notiek sūri grūts darbs.
Paldies visiem!
Dzintra Eizenberga,
Salcgrīvas novada domes Uzņēmējdarbības atbalsta centra vadītāja
Pievienot komentāru