Ražas bagātības Bauskas novada saimniecībās

Pirmajā meteoroloģiskajā rudens dienā Gulbenes un tuvāko novadu lauksaimnieki devāmies skatīt saimniekošanas pieredzi uz Zemgales saimniecībām. Bauskas novadā apmeklējām trīs augkopības un augļkopības saimniecības.
Zemnieku saimniecībā “Mazbungas” saimnieko Agrita un Ģirts Romanovski. Būdami rīdzinieki, pirms desmit gadiem viņi iegādājušies šo īpašumu un sākuši saimniekot. Aptuveni 60 hektāros audzē auzas, kviešus, zirņus. Tomēr galvenā specializācija ir dārzeņu audzēšana gan siltumnīcās, gan lauka apstākļos. Saimnieces Agritas pārziņā ir trīs lielas siltumnīcas, tajās tiek audzēti ap 80 šķirņu tomāti. Siltumnīcas ar automatizācijas iekārtām aprīkojis Ģirts. Atkarībā no āra temperatūras siltumnīcās automātiski atveras un aizveras vēdināšanas lūkas, bet augu laistīšanai atliek tikai nospiest pogu un ūdens no sildīšanas tvertnēm nonāk siltumnīcās. Saimnieks Ģirts aizraujas ar konstruēšanu un elektroniku. Saimniecībā mazos darbus dara pašizgatavots elektriskais traktors ar robotu, kurš veic nezāļu tuvo rušināšanu. Šobrīd tiek konstruēta iekārta, kas atpazīs kultūraugus no nezālēm. Savukārt pirms pavasara sējas vagas tiek apstrādātas ar grilgāzes dedzinātāju, kas nodrošina pirmo nezāļu iznīcināšanu. Ja siltumnīcās audzē salātus, redīsus, tomātus, gurķus, papriku, tad laukā audzē dilles, pastinakus, selerijas, kinzu, pētersīļus, bietes, kartupeļus, burkānus, puķkāpostus, sīpolus, ķiplokus. Reizi nedēļā saražotā produkcija pēc pieprasījuma tiek nogādāta Rīgā tiešās tirdzniecības pulciņiem. Daļu saražoto dārzeņu saimniece arī pārstrādā konservējumos. Saimniecībā tiek audzētas dažādu šķirņu vistas.
Gailīšu pagasta SIA “Smildziņas” saimniece Lūcija Aizbalte mūs sagaida savā nelielajā saimniecībā pašā Uzvaras ciema centrā. 2,5 hektāru platībā audzē dārzeņus – burkānus un kāpostus. Galvenā specializācija ir dārzeņu skābēšana. Saimniecībā izvēlas audzēt kāpostu šķirni ‘Ramco’ – tie ir visgaršīgākie kāposti skābēšanai, un šķirni ‘Krautkaiser’, kas īpaši piemērota skābēšanai rudens periodā. Arī gurķus audzē lielākoties skābēšanai, sezonā tiek izaudzētas un ieskābētas 30-40 tonnas gurķu. Gurķi tiek audzēti siltumnīcās, audzēšanas maisos, lai, kā saimniece Lūcija saka, “gurķiem vienmēr jābūt siltām kājām”. Savukārt tomāti labāk aug, iestādīti zemē. Saimniecībā skābē arī tomātus un balto šķirņu ābolus, piem., Antonovkas šķirnes. Tomātu skābēšana gan prasa pacietību – tie skābst apmēram mēnesi. Pircējiem tiek piedāvāti arī dažādi kimči produkti. Otrs galvenais produkts, ar ko nodarbojas saimniecībā, ir zemeņu audzēšana siltumnīcās. Saimniecībā plāno pāriet lielākoties tikai uz zemeņu audzēšanu. “Smildziņās” audzē zemenes ‘Malling’, paši ataudzē remontstādus.
Brauciena noslēdzošajā saimniecībā ciemojāmies pie Gata Kužuma viņa vīnogu dārzos. Saimniecībā audzē ap 300 vīnogu šķirnes, un katru gadu kolekcija tiek papildināta ar 20-30 jaunām šķirnēm. Vīnogu krāsu bagātība ir iespaidīga – zaļas, dzeltenas, sārtas, rozā, tumši sarkanas, ķieģeļkrāsas, violetas, melnas. Vīnogu audzēšanu Gatis pārņēmis no sava tēva, kurš to uzsācis septiņdesmitajos gados. Gatis lepojas arī ar paša izveidotajām vīnogu šķirnēm. Ir vīnogu šķirnes, kas aug lauka apstākļos, tās pārsvarā izmanto vīna ražošanai. Trīs siltumnīcās aug siltumnīcu jeb deserta vīnogas. Gatis gatavo vīnu tikai no vīnogām, kas audzētas tepat, Zemgalē, piemēram, no vīnogām ‘Valiant’ iznāk ļoti garšīgs vīns ar meža zemeņu garšas pieskaņu. Saimnieka sapnis – piedāvāt veikalos vīnogas, kuras audzētas tepat, Latvijā.
Saimniecību apmeklējums tiek nodrošināts Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma LAP 2014.-2020. apakšpasākumā “Saimniecību un mežu apmeklējumu nodrošināšana”, LAD līguma Nr. 10.2.1-2.36/23/P23. Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.
Anita Rozenberga,
LLKC Gulbenes biroja lopkopības konsultante
Pievienot komentāru