Latvijas produkts – veselīga un patriotiska izvēle

GalerijaPrint

Latvijas Ārstu biedrība kopā ar Zemkopības ministriju rīkoja konferenci „Latvijas produkts – veselīga izvēle”, kas notika Rīgas Stradiņa universitātē 25. septembrī.

 Konference „Latvijas produkts – veselīga izvēle” ir Latvijas Ārstu biedrības, Rīgas SU, Latvijas Veterinārārstu biedrības, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” iniciatīva, kas uz kopīgu diskusiju aicināja mediķus, uztura zinātniekus, lauksaimniekus, agronomus, pārtikas ražotājus, lai Krievijas embargo laikā atbalstītu vietējos ražotājus un aicinātu patērētājus iegādāties pašmāju produktus. 

 Konferences kuplo dalībnieku skaitu uzrunāja Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

 Konferences lektori aktualizēja jautājumus par lokālās pārtikas sistēmas ieguvumiem, ģenētiski modificēto organismu draudiem Latvijai, un uzsvēra mūsu graudaugu, piena un gaļas  produktu lietošanu kā veselīgu un reizē patriotisku izvēli. Konferences rīkotāji aicināja apzināties, ka Latvijas lauksaimnieki un pārtikas ražotāji ir Latvijas ekonomikas stūrakmens. Tieši pārtikas ražotāji ļauj saglabāt darbavietas Latvijas laukos, ļauj iedzīvotājiem dzīvot savā zemē, sūtīt bērnus skolā, kopt un stiprināt savu novadu. Tādēļ Latvijas iedzīvotājiem jālieto savi produkti, nav jāpērk lētākie kaimiņvalstu ražojumi. Eksperti ir pārliecināti, ka Latvijā ražota pārtika ir veselīgāka.

 Konferencē „Latvijas produkts – veselīga izvēle” piedalījās arī Latvijas Veterinārārstu biedrība un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” speciālisti, jo ir pierādīts, ka veselīga uztura pamatprincipi cieši saistīti ar dzīvnieku labturību un veselību. Latvijas veterinārārsti apgalvoja, ka šo apstākļu dēļ Latvijā ražota gaļa ir labāka par ārvalstīs ražotiem gaļas produktiem.

 „BIOR” direktora vietnieces Olgas Valciņas uzstāšanās tēma bija „Lokālās pārtikas sistēmas ieguvumi, pārtikas ķēdes globalizācija – ko mēs zaudējam”. Sabiedrības „Bioefekts” direktore, Dr. biol. Anita Lielpētere stāstīja par mikroorganismiem kā labas ražas pamatu. „BIOR” Siguldas laboratorijas vadītāja, Dr. sc. ing. Vita Strazdiņa pārliecināja, ka Latvijā audzētu dzīvnieku gaļa ir kvalitatīvs un drošs produkts. Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa stāstīja par vērtīgākajiem Latvijas augļiem un ogām. Savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore Inga Ciproviča uzsvēra, ka Latvijas piena produktu lietošana uzturā ir ne tikai patriotiska, bet arī pamatota izvēle. Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Daiga Kunkulberga izcēla maizi un graudu pārstrādes produktus, kā veselīga uztura sastāvdaļu. Biedrības „Ekodizaina kompetences centrs” valdes locekle, Dr. sc. ing. Jana Simanovska informēja par pesticīdu, herbicīdu u. c. augu aizsardzības līdzekļu lietošanas ietekmi uz zemnieku arodveselību. Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis sniedza biedrības izstrādātus ieteikumus veselīgam uzturam, ko ar savām atziņām papildināja arī dietologs Andris Brēmanis, gastroenterologs Aleksejs Derovs un kardioloģe Iveta Mintāle. Savukārt Latvijas Universitātes profesors, zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks analizēja, cik lielā mērā Latvijai draud ģenētiski modificēto organismu izmantošana pārtikā.

 Konference „Latvijas produkts – veselīga izvēle” tika rīkota Valsts Lauku tīkla aktivitāšu ietvaros.

 Sendija Burka-Šaicanova,

Latvijas Ārstu biedrības mediju projektu vadītāja

Foto galerija: 

Pievienot komentāru