Pārtika, kas nekaitē. Pieredze pasaulē

GalerijaPrint

Šoreiz domas aizķērās pie pārtikas, kas nekaitē, un konkrēti par labajiem miltiem – kas tie tādi, kur palikuši? Šī mācību perioda ietvaros LLKC ir rīkoti gan pieredzes apmaiņas braucieni uz bioloģiskajām saimniecībām Itālijā, Spānijā, Grieķijā, gan rīkotas praktiskas nodarbības maizes cepšanā, gan meistarklases ar uztura speciālistu.

Runājot par miltiem, dzirdam daudz runu, ka tagad izplatīta miltu nepanesamība, celiakija, dažādi  gremošanas sistēmas darbības traucējumi. Sākotnēji, senākos gados,  maizes cepšanā tika izmantoti pilngraudu kviešu milti, jo agrāk vienkārši nebija tādu iespēju tik smalki attīrīt kviešu graudus no apvalka. Taču ienākot tehnoloģijām, savu popularitāti ieguva rafinētie jeb augstākā labuma kviešu milti, balti, smalki saberzti. Bet – tajos tikpat kā nav šķiedrvielu, maz vitamīnu un mikroelementu. Šobrīd bez augstākā labuma kviešu miltiem veikalos pieejami rudzu, rīsu, kukurūzas, amaranta, mandeļu, griķu, ķirbju sēklu, auzu, riekstu u. c. milti, kuri ir alternatīva tiem, kuriem ir alerģija vai nepanesamība. Piemēram, kokosa, kvinojas, amaranta miltiem ir daudz olbaltumvielu un taukvielu, tie nesatur glutēnu. Zirņu milti, ko bieži izmanto Indijas virtuvē, labi iebiezina mērces, ar tiem var cept pankūkas, nepievienojot olas.

LAP mācību braucienu ietvaros dalībnieku grupām bija iespēja redzēt, kā Spānijā tiek izmantoti milti no kastaņiem, kurus savāc vietējos mežos. Tālāk no kastaņu miltiem tiek gatavoti konditorejas izstrādājumi un piegādāti restorāniem un veikaliem. Apciemojām ģimenes uzņēmumu, kurš savu biznesu uzsācis, izmantojot vietējos dabas resursus un guvis lielu pircēju atsaucību. Te redzējām cepumus, tartes, kūciņas. Skaistās paciņās iepakotus kastaņu miltus un arī pašus kastaņus.

Savukārt pieredzes apmaiņas braucienā Itālijā varēja vērot ne vienas vien senās dzirnavas, kuras tiek darbinātas arī mūsdienās un uzturētas darba kārtībā, lai iegūtu pēc senām metodēm maltus miltus, kas ir veselīgi un neizraisa gremošanas problēmas. Tā kā Itālijā ļoti daudz tiek patērēti milti – pastai, maizei, picai, tad ļoti būtiska ir šo miltu izcelsme un kvalitāte. Salīdzinoši maz cilvēkiem ir celiakija, cilvēkiem nav liekā svara, jo tiek patērēti produkti ar šķiedrvielām. Mulino Bravi ūdensdzirnavās Cingoli joprojām arī mūsdienās iespējams izmantot ūdens spēku ne tikai graudu malšanai, bet arī atjaunojamas elektroenerģijas ražošanai modernā, kompaktā hidroelektrostacijā. Turklāt katrās dzirnavās ir savs veikaliņš, kur iespējams iegādāties gan miltus, gan maizi, gan pastu (makaronus). Un tādu veco dzirnavu Itālijā ir ne mazums. Dalībniekiem bija arī praktiskas nodarbības pastas (makaronu) gatavošanā ar rokām, izmantojot tikai augstvērtīgas izejvielas un savu spēku un mīlestību. Apmeklējot dažāda profila lauku saimniecības, pieaugoša tendence ir saglabāt bioloģiskās saimniekošanas metodes, izmantojot zinātnes sasniegumus un ieviešot digitalizāciju lauksaimnieciskajā ražošanā. Tagad talkā nāk universitātes izmēģinājuma lauki, kuros uzskatāmā veidā tiek parādīta saimniekošanas efektivitāte ar konvencionālām, gan arī ar bioloģiskām metodēm, izmantojot dronus gan kā dozētas laistīšanas, gan augu aizsardzības resursu. Vērojama tendence, ka tieši jaunie saimnieki ir tie, kas vēlas saglabāt vidi un ražot nekaitīgu pārtiku, izmantojot jaunākās tehnoloģijas un pētījumus.

Grieķijā arī cenšas saglabāt bioloģiskās saimniekošanas metodes. Lai gan tur graudaugu ražas var iegūt 3 reizes gadā, laika apstākļi dara savu, saule karsē, šogad lietus nav bijis kopš maija. Lai arī katrā valstī ir savs iecienītais maizes veids, miltu kvalitātei ir būtiska nozīme. Dienvidu valstīs maize tradicionāli tiek pasniegta ar augstvērtīgu olīvu eļļu, kas ir vēl viens pluss. Pamēģiniet jaunu variantu, apgrauzdējot maizes šķēli un apziežot ar olīvu eļļas un medus maisījumu. Pirmajā momentā izklausās ne pārāk, bet ir tiešām gardi. Turklāt esat organismam iedevuši vērtīgas uzturvielas.

Maizes cepšanas mācībās, lai gūtu pilnīgāku ieskatu pasaules tendencēs, dalībnieki tika iepazīstināti ar video filmiņu par ieraugu ,,bibliotēku’’ Beļģijā, kurā reģistrēti vairāk nekā 2900 ieraugu veidu. To varat apskatīt Instagram profilā @ karlesmedtoffical un www.sourdoughlibrary.puratos.com. Šajās vietnēs varat uzzināt par ieraugu veidiem un iesaistīties diskusijās. Kā mums pastāstīja cepšanas tehnoloģe, tad pircēju piesaistei tirdziņos vislabāk strādā mazu maizes gabaliņu cepšana tūlītējai apēšanai siltā veidā.

Turpināsim pētīt un gūt pieredzi nākamajos braucienos un mācībās. Ja ir kāda tēma par pārtiku, ko vēlaties papētīt, dodiet ziņu!


 

Jana Tramdaha,

LLKC Tukuma biroja vadītāja

 

Saimniecību un mežu apmeklējumi tiek nodrošināti Latvijas Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma 2014.-2020. gadam “Zināšanu pārneses un informācijas pasākumi” apakšpasākuma “Atbalsts saimniecību un mežu apmeklējumiem” ietvaros, LAD līguma Nr. 10.2.1-2.36/23/P23. Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

 

 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru