Balvos tiekas eksperti un dārzeņu audzētāji

GalerijaPrint

Dārzeņu audzētājiem februāris ir lieliski piemērots mēnesis zināšanu papildināšanai, sezonas darbu plānošanai un inventarizācijas veikšanai sēklu krājumos. Tirgū pieejams ļoti plašs sēklu un šķirņu sortiments, un tajā ir viegli apjukt. Kā izvēlēties piemērotāko savam dārzam, augsnei un garšas kārpiņām? Atbildi uz šiem un citiem jautājumiem Balvu puses dārzeņkopjiem palīdzēja rast dārzniecības “Neslinko” ekspertes Elga Bražūne un Saiva Pekuse.

LLKC Balvu konsultāciju birojā 13. februārī pulcējās vairāk nekā pussimts interesentu, lai mācītos un papildinātu zināšanas par tomātu, paprikas, ķirbju, gurķu un dažādu garšaugu audzēšanu. Pēc mācībām varēja iegādāties sertificētas sēklas no dārzniecības “Neslinko” un iegūto informāciju pārvērst sapņu piepildījumā.

Ekspertes atklāja dažādus augu audzēšanas, mēslošanas un aizsardzības pasākumu veikšanas noslēpumus. Visaktuālākā tēma bija tomātu audzēšana. Klausītāji tika informēti par preventīvajiem pasākumiem un aktuālo tomātu brūnplankumainības vīrusu, kas var būtiski ietekmēt tomātu ražu. Pirmie simptomi parādās uz lapām, vēlāk tiek skarts stublājs. Daudzos gadījumos pazīmes redzamas tikai uz augļiem – nevienmērīgs krāsojums, brūni apļveida plankumi un grumbuļaina virsma (“rugoze”). Lai izvairītos no inficēšanās ar šo vīrusi, ir svarīgi ievērot stingras higiēnas prasības. Vairāk par to var lasīt Valsts Augu aizsardzības dienesta mājaslapā vai bukletā.

E. Bražūne atbildēja uz dalībnieku jautājumiem gan par siltumnīcām, gan par dažādām audzēšanas metodēm un pat zemes vēžu apkarošanas pasākumiem. Tika ieteikts izmantot nemazgātu aitu vilnu pie augu saknēm, jo tās aromāts atbaida zemes vēžus. Piemēram, gurķu audzēšanā labāk izmantot vismaz vienu gadu trūdējušu lapu koku kompostu un augus nedrīkst pārlaistīt, lai neveidojas sakņu kakliņa puve. Vēl tika sniegts daudz citu praktisku ieteikumu par mēslošanas līdzekļiem, to sastāvu gan augstas ražas iegūšanai, gan augļu veidošanās procesā, lai mazie gurķīši nenokalst un nedzeltē.

Daudz jautājumu bija par to, kā tomātiem pareizi izlauzt pazarītes, lai iegūtu bagātīgu ražu. Eksperte savās prezentācijās skaidroja dažādas metodes, iedalot tomātus pēc auguma.

Klātienē varēja izpētīt, nogaršot un iegādāties dažādas ķirbju šķirnes. Interesanti fakti par šo ogu pārsteidza ne vienu vien mācību dalībnieku. Piemēram, ķirbji ir barības vielām bagāts un dabiski mazkaloriju ēdiens. Viena glāze vārīta ķirbja satur tikai 49 kalorijas un 49 procentus no ikdienas vajadzībām pēc K vitamīna, kā arī C vitamīnu, kāliju, E vitamīnu, dzelzi un niacīnu. Grauzdētas ķirbja sēklas ir gan garšīgas, gan barojošas, tajās ir maz kaloriju un daudz olbaltumvielu un dzelzs. Lai ķirbis ilgāk uzglabātos, vēlama silta vieta – ap 10 °C un sausa, kur mitruma nav vairāk par 70%. Ķirbjus novieto tādā pašā pozīcijā, kā tie auguši uz lauka.

Dalībnieki atzinīgi novērtēja mācības, daloties savās atziņās. Galvenā no tām bija “Mūžu dzīvo, mūžu mācies…” Vairāki teica, ka, neskatoties uz lielo pieredzi, mācībās uzzināja daudz ko jaunu. Kāds saprata savas kļūdas sēšanā, sēklu sagatavošanā, mēslošanā, pazarīšu izlaušanā un citos procesos. Īpaši noderīgi bija padomi par pareizu augsnes sagatavošanu, augu mēslošanu un dabīgām kaitēkļu apkarošanas metodēm.

Gandrīz katrs atzina, ka turpmāk tomātu, ķirbju, paprikas un dažādu garšaugu audzēšanā izmantos lektoru ieteiktās metodes, kā arī iegādāsies sertificētas sēklas un vairāk uzmanības pievērsīs augu aizsardzības pasākumiem.

Lai visiem labs ražas gads!


 

Liene Ivanova,

LLKC Balvu biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto galerija: 

Pievienot komentāru