Jaunumi

Informatīvā izdevuma “Lauku Lapa” septembra numurā atgādinām, ka vēl ir iespēja pieteikties “Novada Garšas” produktu kvalitātes konkursam.

Par nodokļiem – kas svarīgs zemnieku saimniecībām.

Polijā dārzkopība vienmēr ir bijusi cieņā un nepārspīlējot ir viena no spēcīgākajam un dzīvotspējīgākajām. Tai ir ievērojams vietējais tirgus, kas ir vismaz 22 reizes apjomīgāks kā mūsu, Latvijas, tirgus.

Ieskats 69. Pasaules aršanas sacensībās, kuras šogad notika Tartu, Igaunijā, 16. un 17. augustā. Pasaules aršanas sacensības ir daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas Tartu 2024 blakus programmas un šogad ir Igaunijas pirmo aršanas sacensību 150. gadadiena.

Agrākos laikos vairāku paaudžu saimniekošana kopā bija pavisam ierasta lieta. Strādāt plecu pie pleca, audzināt bērnus, ierādīt dzīves gudrības un pakāpeniski nodot saimniecības grožus no rokas rokā.

Daudzi jaunieši mūsdienās, tāpat kā Sprīdītis, dodas plašajā pasaulē laimi meklēt. Taču ar laiku,  tāpat kā šim pasaku varonim, nāk sapratne un vēlme atgriezties dzimtajā pusē.

Ar bagātīgiem iespaidiem, jaunu pieredzi un zināšanām aizvadīts LLKC Saldus biroja rīkotais saimniecību apmeklējums Mažeiķu pusē. “Nemaz nevarējām iedomāties, ka tepat, kaimiņos, ir tik daudz interesantu, neredzētu vietu,” pārsteigumu neslēpj dalībnieki.

Arnis Kargans un Paula Jēkabsone ir vienīgie Latvijā un, visticamāk, arī visā Ziemeļeiropā, kuri neatlaidīgi īsteno sapni par savu fazānu un citu putnu audzēšanu gaļai. Fazānu audzētāju Eiropā netrūkst, un arī Latvijā tādi ir, taču šos putnu audzē pamatā medībām.

Žurnāla augusta izdevumā raksts par jaunu un netradicionālu saimniekošanu – fazānu audzēšanu. Pirms diviem gadiem mālpilieši Arnis Kargans un Paula Jēkabsone dibināja uzņēmumu “Gold Wings”, jau pērn uzsākta pirmās produkcijas – fazānu gaļas – realizācija.

Gulbenes konsultāciju biroja darbinieki Lauku attīstības programmas (LAP) investīciju pasākuma 2014.-2020.

Žurnāla jūlija izdevumā piedāvājam ieskatu Starptautiskā piensaimniecību salīdzināšanas tīkla IFCN ikgadējā konferencē, kas notika Japānā. To apmeklēja žurnāla nozaru redaktore un LLKC Lopkopības nodaļa vadītāja Silvija Dreijere.

Lapas