Aizvadīta VIII Starptautiskā Latgales reģiona biškopju konference
Augšdaugavas novada kultūras centrā “Vārpa” 25. februārī norisinājās VIII Starptautiskā Latgales biškopju konference, ko sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību (LBB) un Augšdaugavas novada pašvaldību, Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla aktivitāšu ietvaros rīkoja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).
Pasākumu atklāja Augšdaugavas novada pašvaldības izpilddirektors Pēteris Dzalbe un ar prieku atzina, ka ir gandarīts, redzot konferencē cilvēkus, kuri ikdienā veic citu darbu, bet biškopība viņiem ir vaļasprieks. Konferences dalībniekus ar muzikālu sveicienu priecēja Augšdaugavas muzikanti.
Konferencē tika skatītas dažādas tēmas. Vai bišu produkti ir ēdiena neatņemama sastāvdaļa vai tikai piedeva? Cik pamatota ir biškopības produktu iekļaušana dažādu ēdienu receptēs un kādu atbalstu sarežģītu jautājumu izpratnē biteniekiem var sniegt Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU)? Šīs un vēl daudzas konferencē skatāmajām tēmām.
Pirmais ar savu referātu uzstājās Latvijas Biškopības biedrības valdes loceklis, biškopis Guntars Melnis, runājot par biškopības produktu popularizēšanu sabiedrībā. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, medus patēriņš krītas. Aptaujā, kura tika veikta pirms diviem gadiem, secināts, ka lielākajai daļai no aptaujātajiem respondentiem medus negaršo vispār. Līdz ar to medus patēriņš uzturā diemžēl samazinājies. Par tādiem biškopības produktiem kā vaska ziedputekšņi un bišu maize daļa iedzīvotāju vispār nezina un neko par tiem nav dzirdējuši, tos lieto tikai 20% aptaujas respondentu. No plusiem pieredzējušais biškopis uzsver to, ka tiek attīstīta biškopības produktu dažādība, bet no mīnusiem min, ka iedzīvotāji ar katru gadu medu patērē arvien mazāk un mazāk. Patērētājiem medus ir arī pārāk dārgs.
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Pārtikas tehnoloģiju fakultātes asociētā profesore Evita Straumīte skaidroja, ko un kāpēc analizē medus sensorajā vērtēšanā. Speciālā laboratorijā vērtē sajūtas – redzes, dzirdes, smaržas, garšas, taustes. Profesore skaidro, ka vispirms tiek novērtēts izskats – medus krāsa. Pēc tam vērtē garšu – vai tā ir sabalansēta, vai arī nē. Vēl viens no kritērijiem ir viskozitāte, kad medus ir sacukurojies.
Anete Ķeķe, LBTU Pārtikas tehnoloģiju fakultātes docente, iepazīstināja klausītājus par tendencēm medus pārstrādes tehnoloģijā.
Iveta Rutka, LBTU Pārtikas tehnoloģiju fakultātes doktorante, prezentēja pētījumu par bišu tranu peru homogenāta ievākšanas un pārstrādes tehnoloģijām.
Rita Melne uzstājās ar prezentāciju par biškopības produktu vērtību un nozīmi pārtikas produktos.
SIA “Meduspils” saimnieks, biškopis Jānis Vainovskis stāstīja par medus siltumizturību.
Lietuvas Biškopības biedrības Zarasu nodaļas vadītāja Mīlute Močiškīte iepazīstināja ar biškopības produktiem, kurus izmanto Lietuvas virtuvē.
Konferences laikā norisinājās vairāki konkursi un degustācijas, kurās žūrija un dalībnieki noteica izcilākos biškopības produktu piedāvājumus. Klātesošie varēja baudīt tradicionālās medus kūkas, kuras bija atvestas no visiem Latgales novadiem, lai noskaidrotu, kura pēc garšas ir vissabalansētākā.
Latvijas Biškopības biedrības (LBB) Daugavpils nodaļas kūku žūrija kā visgaršīgāko bija atzinusi to, ko visu nakti bija cepušas meistares Laura Some un Viktorija Melne. Savukārt skatītāji savas simpātijas atdeva Balvu nodaļas kulinārajam veikumam – IU “Valdogs” medus kūkai. Īpašu simpātiju balvu ieguva kūkas autore Gunta Silkāne no Rēzeknes nodaļas. Šī kūka pēc izmēriem izskatījās iespaidīga, sarežģīta, skaisti un tematiski noformēta. Tā bija būvēta no septiņām lielām baltās šokolādes šūnām un dekorēta ar smalki veidotām bitītēm.
Par izcilāko medus produktu piedāvājumu žūrija piešķīra balvu Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumam, savukārt skatītāju vērtējumā labākais piedāvājums bija Rēzeknes tehnikumam.
Konference bija lieliska iespēja biškopjiem atpūsties no ikdienas darba, satikt kolēģus, gūt vērtīgu pieredzi un iedvesmu.
Edīte Jermašonoka,
LLKC Daugavpils biroja uzņēmējdarbības konsultante
Pievienot komentāru