ES dalībvalstis atbalstījušas Eiropas Komisijas priekšlikumu neatjaunot astoņu kūpināšanas aromatizētāju atļauju lietošanai pārtikā. To lietošanas pārtraukšanai noteikts pārejas periods no diviem līdz pieciem gadiem.
Lēmums ir balstīts uz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) zinātniskajiem novērtējumiem, kuros secināts, ka visiem astoņiem novērtētajiem kūpināšanas aromatizētājiem bažas par genotoksicitāti ir apstiprinātas vai arī nevar tikt izslēgtas. EFSA atzinums ir balstīts uz atjauninātu metodoloģiju, izvērtējot aromatizētājus pēc jauniem datiem. Tas attiecas uz īpašiem aromatizētājiem, ko var pievienot pārtikai, nevis uz pašu pārtiku.
Pēc plašām diskusijām ar dalībvalstīm un nozares pārstāvjiem regulā ir noteikti divi pakāpeniskas pārtraukšanas periodi, lai ražotājiem un operatoriem būtu laiks pielāgoties jaunajiem noteikumiem. Ja aromatizētājus izmanto, lai aizstātu tradicionālo kūpināšanu (piemēram, šķiņķi, zivis, siers), tad pārejas periods ir pieci gadi. Ja kūpināšanas aromatizētājs tiek pievienots, lai iegūtu papildu garšu (piemēram, zupām, čipsiem, mērcēm), tad pārejas periods būs divi gadi. Tuvākajā laikā Komisija oficiāli pieņems regulu, un tā stāsies spēkā jau šī gada pavasarī.
Pēc AG-Press materiāliem informāciju sagatavoja
Iveta Tomsone, LLKC Apgāda vadītāja
Pievienot komentāru