Attīsta ģenētiski nemodificētas sojas audzēšanu
Agroresursu un ekonomikas institūts sadarbībā ar LLU Lauksaimniecības fakultātes pētniekiem un citiem sadarbības partneriem izstrādā jaunas tehnoloģijas vietējās lopbarības ražošanai, kas paredzēta izmantošanai cūkkopībā. Īstenojot pētījumus, tiek attīstīta vietējo izejvielu – ģenētiski nemodificētas sojas un jaunu lopbarības miežu šķirņu – audzēšana Latvijā. Tādējādi paredzēts veicināt cūkkopības nozares konkurētspēju.
Lai nodrošinātu dzīvniekus ar optimālu, sabalansētu barību atbilstoši fizioloģiskajām vajadzībām, lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanā bieži raizes sagādā pilnvērtīga proteīna nodrošināšana. Pētnieki atzīst, ka īpaši aktuāla pilnvērtīga proteīna nodrošināšana ir cūkkopības nozarē. Cūkas ir visēdāji dzīvnieki, taču Eiropas Savienībā cūkgaļas patērētāji vēlas, lai cūkas būtu veģetārieši. Dzīvnieku barības ražotāji aizvien vairāk ir atkarīgi no augu olbaltumvielu avotiem. Tas saistīts gan ar zivju miltu krājumu samazināšanos, kā arī aizliegumu Eiropas Savienībā izmantot dzīvnieku izcelsmes subproduktu, gaļas un kaulu miltus kā proteīna avotu. Līdz ar to cūku ēdināšanā ir jāmeklē proteīna nodrošināšanas risinājumi, kas arī noteica pētījuma nepieciešamību.
Viens no risinājumiem ir sojas pupiņu izaudzēšana Latvijā un to izmantošana. Sojas milti ir galvenais olbaltumvielu avots cūkām Amerikas Savienotajās Valstīs, kā arī plaši tiek izmantoti visā pasaulē. Sojas milti tiek iekļauti cūku barības devās jau sen, kopš pagājušā gadsimta 40 gadiem. Atkarībā no pārstrādes veida tie satur no 44–48% kopproteīna un 250–420 g kg-1 sagremojamā proteīna, lizīna saturs no 2,8–3,2% proteīnā. Sojas miltu izmantošanas iemesls ir tajos esošo olbaltumvielu daudzums un kvalitāte. Sojas pupiņu milti un sojas pārstrādes produkti nodrošina augstas kvalitātes olbaltumvielu saturu barībā. Sojas olbaltumvielas ir bagātas ar neaizvietojamajām aminoskābēm – lizīnu, treonīnu un triptofānu. Aminoskābēm, ko satur soja, ir augstāka sagremojamība nekā citiem augu izcelsmes proteīna avotiem.
Sojas produkti ir olbaltumvielu avoti cūkām, jo to aminoskābju saturs papildina graudaugu aminoskābju profilu. Aminoskābes sojas olbaltumvielās ir labāk sagremojamas nekā vairumā citu augu olbaltumvielu, līdz ar to notiek mazāka slāpekļa emisija ar kūtsmēsliem.
Lai vēl labāk papildinātu proteīna nodrošināšanu cūkām, projektā notiek arī pētījumi par kailgraudu miežu izaudzēšanu un pielietošanu cūku ēdināšanā. Kā viena no vēlamajām lopbarības miežu pazīmēm tiek minēta kailgraudainība. Augstas kvalitātes kopproteīns – ar paaugstinātu neaizvietojamo aminoskābju saturu ir būtisks miežu audzēšanas rajonos, kur ir proteīna deficīts. Pierādīts, ka miežu barības vērtība aug, palielinoties lizīna un citu limitējošo aminoskābju koncentrācijai graudos.
Pētījums norisinās projektā “Jaunas tehnoloģijas un ekonomiski pamatoti risinājumi vietējās lopbarības ražošanai cūkkopībai: ģenētiski nemodificētas sojas un jaunu lopbarības miežu šķirņu audzēšana Latvijā” (Nr. 18-00-A01612-000015). Tā mērķis ir rast jaunus, eksperimentālā pieredzē un ekonomikas analīzē balstītus risinājumus, lai sekmētu uzņēmumu spēju efektīvāk audzēt vietējās lopbarības izejvielas, paplašinātu Latvijas augkopības tirgus daļu, aizstājot importētās – sintētiskās lopbarības izejvielas ar vietējās izcelsmes produktiem un rastu efektīvākus lopbarības ražošanas risinājumus cūkkopības nozares konkurētspējai.
Projekta īstenošanā iesaistīts plašs starpnozaru ekspertu loks un vairāki sadarbības partneri. Vadošais partneris ir Agroresursu un ekonomikas institūts, kas attīsta tehnoloģijas kopā ar sadarbības partneriem: Latvijas Lauksaimniecības universitāti, Saldus rajona Zaņas pagasta zemnieku saimniecību “Rubuļi”, Vārves pagasta zemnieku saimniecību “Stepnieki-II”, Grundzāles pagasta zemnieku saimniecību “Jaunkalējiņi”, Zirņu pagasta zemnieku saimniecību “Bebri”, SIA “BioGus”, SIA “Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs”, SIA “LRS Mūsa”, SIA “AKPC”, SIA “EDO Consult”, SIA “Kviešu Putni”, biedrību “Zemnieku Saeima” un kooperatīvo sabiedrību “Latvijas cūku audzētāju asociācija”.
Projekts tiek īstenots ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai atbalstu apakšpasākumā 16.1 “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai”. Projekta īstenošana noslēgsies 2021. gada 31. jūlijā.
Informāciju sagatavoja projekta darba grupa
Pievienot komentāru