Lai zivis, īpaši vietējās, uz galda būtu biežāk

GalerijaPrint

Tas vienmēr bijis svarīgi – atbalstīt vietējos ražotājus un iegādāties viņu produkciju. Patlaban tas kļuvis vēl būtiskāk un, domājams, šajā rakstā nav jāuzskaita tā pamatojums. Lai gan patērētājs ne vienmēr izvēlas vietējas izcelsmes zivis, tomēr LLKC pavasarī veiktā aptauja rāda, ka 33% cilvēku reizi nedēļā vai biežāk izvēlas ēst saldūdens zivis. Visvairāk iedzīvotāju izvēlas foreli vai karpu, un vairāk nekā pusei ir svarīgi, no kurienes zivs nākusi.

Vēl arvien izplatītākā zivju iegādes vieta ir lielveikals, lai gan daudzi atzīst, ka vēlētos uzzināt plašāk par citām iegādes iespējam. Jāņem vērā, ka visiem nav izveidojusies jau “sava sadarbība” ar zināmu zvejnieku vai audzētāju, līdz ar to svarīga ir informācijas izvietošana arī internetā, kur to viegli un ērti atrast. Un ne mazāk svarīgi – šo informāciju arī regulāri atjaunot, lai potenciālo pircēju nemaldinātu.

Kopš 2019. gada Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs ar Valsts lauku tīkla un Zivsaimniecības sadarbības tīkla atbalstu īsteno projektu “Novada Garša”, kas ietver dažādas aktivitātes un pasākumus vietējo pārtikas produkcijas ražotāju izglītošanai un viņu produktu popularizēšanai. Neatņemama sastāvdaļa šajā projektā ir arī zivis un zivju produkti.

Plašākā informācija par Latvijas pārtikas ražotājiem vienkopus

Elektroniskajā katalogā www.novadagarsa.lv publiski pieejama informācija par 951 uzņēmēju, no kuriem 72 ir zivsaimniecības uzņēmumi vai uzņēmumi, kuri piedāvā zivsaimniecības produkciju. Tie piedāvā vairāk nekā 210 zivju produktus. 2021. gadā zivis un zivsaimniecības produkcija bija piektā meklētākā kategorija katalogā, kas arī pierāda patērētāju interesi par vietējās zivs iegādi. Katrs uzņēmējs pats var pieteikties dalībai katalogā un arī ievietot un aktualizēt informāciju par savu piedāvājumu. Ja zivsaimniecības uzņēmumiem rodas jautājumi vai vajadzīga palīdzība informācijas ievadīšanai katalogā, aicinājums sazināties ar  Zivsaimniecības nodaļas projektu vadītāju Jāni Kravali, jānis.kravalis@llkc.lv, 27763321.

“Novada Garšas” e-tirgus kā virtuālais tirgus placis

Laikā, kad nebija iespējams tik bieži un plaši satikties un pulcēties, liels darbs notika, lai klātienes tirgu sajūtas varētu digitalizēt. Līdz ar to šogad arī noslēgusies “Novada Garšas” e-tirgus platformas programmēšana (https://www.novadagarsa.lv/etirgus). Tas ir rīks, kas uzņēmējam ļauj pašam pārvaldīt savu virtuālo noliktavu un tirgus “placi”. Visa atbildība par produkcijas ievietošanu (izkārtošanu uz virtuālā galda) un saziņa, un produkcijas piegāde paliek tirgotāja paša ziņā. Tomēr, lai atvieglotu šo procesu, LLKC izstrādātais rīks palīdz uzskaitīt pārdodamo produkciju, atvieglo saziņu ar klientu, nodrošina rēķinu izveidi un samaksas veikšanu pēc iespējas ērtāk, lai samazinātu laika patēriņu, tirgojot savu produkciju. Ja radusies interese dalībai e-tirgū, sazinies ar tirgus@novadagarsa.lv, lai noskaidrotu radušos jautājumus, iegūtu plašāku informāciju vai arī pieteiktos trīs mēnešu bezmaksas izmēģinājuma lietošanai.

Vasarā notika vairāki “Novada Garšas” pasākumi, kur godā celtas arī zivis

Šogad pēc pāris gadu pārtraukuma vasarā tika organizēti arī “Novada Garšas” reģionālie pasākumi, kur Kurzemes un Vidzemes pasākumos godā celtas zivis un to pagatavošana. Kurzemē 2. jūlijā Jūrkalnē Armands Lode rādīja, kā kūpināt svaigi jūrā ķerto asari. Toties 16. jūlijā pie Burtnieka ezera kopā ar ezera svētkiem tika aizvadīts Vidzemes pasākums, kurā arī neiztika bez zivīm – asara un zandarta meistarklases, zivju kūpināšana, ko demonstrēja jaunais pavārs Roberts Pelšs, un brekšu zupas garšošana. Ar vienu no meistarklases receptēm vēlamies padalīties arī ar lasītājiem. Recepti izstrādājusi LLKC Valmieras un Valkas konsultāciju biroja vadītāja Daiga Siliņa.

Pamēģini šādu recepti: Burtnieka asari dārzeņos

Viss sākas ar asaru iegūšanu un notīrīšanu (un tas, var gadīties, ir visgrūtāk). Pēc tam notīrītos asarus cep eļļā vai sviestā (ja tāda vēlme, tad asarus pirms cepšanas var apviļāt arī kukurūzas miltos vai rīvmaizē). Kad asari pēc cepšanas padzisuši, tos iztīra no asakām (jāņem vērā, ka pavisam atdzisušus (aukstus) asarus ir grūti iztīrīt). Kad ar zivīm un asakām tikts galā, sāk gatavot dārzeņus: sīpolus sagriež kubiciņos, burkānu sarīvē uz vidēji rupjas rīves. Dārzeņus apcep eļļā, pievienojot garšvielas (nu te iespēja katram izvēlēties sev patīkamākās, neaizmirstot par sāli un pipariem), sutina, līdz tie ir gatavi (jūs jau zināt, kādas gatavības dārzeņi jums vislabāk garšo), nobeigumā pievieno tomātu mērci (droši var izmantot pašu gatavoto). Sautējumam var pievienot arī nedaudz ūdens, lai tas būtu sulīgāks. Tagad noslēdzošā daļa – jāizvēlas piemērots trauks kārtojuma gatavošanai (ieteikums ņemt vismaz 15 cm dziļu terīnes formas trauku). Traukā pirmo ieklāj dārzeņu sautējuma kārtu, tad asaru gabaliņu kārtu, un to atkārto, līdz trauks piepildīts un sastāvdaļas beigušās. Jāskatās, lai nobeiguma kārtā būtu dārzeņu sautējums. Dekorēšanai un garšai apkaisa ar sakapātām pētersīļu vai citu zaļumu lapiņām. Daiga iesaka šādas sastāvdaļu proporcijas: ja ir 1 kg ceptu iztīrītu asaru, dārzeņu masai nepieciešams 1,5 kg rīvētu burkānu, 0,5 kg sīpolu un 0,3–0,4 kg tomātu mērces. Asaru terīni pasniedz galdā nākamajā dienā pēc pagatavošanas, jo tad visas garšas ir sadraudzējušās un ēdiens ir visgaršīgākais!

Aicinām pieteikties un apmeklēt noslēguma pasākumu Rīgā

“Novada Garšas” šī gada sezonas noslēgums gaidāms 1. oktobrī, kad Hanzas peronā Rīgā uz krāšņu svētku tirgu būs sabraukuši gardumu ražotāji no visas Latvijas. Lielā tirgošanās notiks no pulksten 11.00 līdz 17.00, piedāvājot arī “laimīgo stundu” no pulksten 16.00 līdz 17.00, kad ražotāju produkcija būs pieejama ar atlaidēm! Ikviens mazais pārtikas ražotājs, mājražotājs, tostarp – zivju gardumu gatavotājs, dalībai šajā tirdziņā var pieteikties elektroniski: https://forms.gle/Y7kexk8PkBxqbqPh9

Dalības maksa šajā pasākumā:

a) ražotājs, kurš ir www.novadagarsa.lv e-tirgū – 50 EUR + PVN

b) ražotājs, kurš ir www.novadagarsa.lv info katalogā – 70 EUR +PVN

c) ražotājs ārpus mūsu katalogiem un tirgiem – 90 EUR +PVN

Uz tikšanos gan klātienes svētkos, gan arī virtuāli katalogā un e-tirgū!

Elīna Ozola,
LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja

Foto: Uģis Avots

Foto galerija: 

Pievienot komentāru