Izzināt zivju kūpināšanu pēc sentēvu metodēm

GalerijaPrint

Kolkas pagasta saimniecībā “Pūpoli” 16. septembrī notika LLKC Talsu biroja organizēts Zivsaimniecības sadarbības tīkla pasākums “Dažādu jūras zivju zvejošana un kūpināšana pēc sentēvu metodēm”.

Kolkas pagasta „Pūpoli” atrodas pavisam tuvu jūrai, mazliet pirms iebraukšanas Kolkā no Rojas puses. „Pūpolos” saimnieko Edijs Dobilis ar ģimeni. Sezonas laikā no maija līdz septembrim šeit ir iespējams nobaudīt un iegādāties gardas kūpinātas zivis. Tās tiek  kūpinātas uz alkšņa malkas oglēm un priežu čiekuriem.

Pasākuma dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar visiem posmiem, kas nepieciešami, lai iznāktu gards galaprodukts. Iesākumā ir sagatavošanās – svaigas zivis tiek nozvejotas vai iegādātas. Parasti saimniecībā kūpina butes, asarus, skumbrijas, lašus, vēja zivis, vimbas u. c.  Zivis tiek tīrītas un, ja nepieciešams, sālītas, lai uzlabotu garšu. Pasākuma laikā dalībnieki tiek iesaistīti zivju ķidāšanas un sagatavošanas procesā.

Saimniecībā nodarbojas ar divu veidu kūpināšanu: karsto kūpināšanu, kurā sagatavošanas process ir ātrs (2–3 stundas), un auksto kūpināšanu, kam jāparedz krietni ilgāks laiks. Lai iegūtu teicamu produkta izskatu un garšu, krāsns tiek kurināta ar alkšņu malku. Lai gan saimnieks visu rāda un stāsta, tomēr ir daži knifi, ko neatklāj. Process ir līdzīgs, taču katram zivju kūpinātājam ir savas kūpināšanas nianses!

Kolkas pussala ir pazīstama ar savu ainavu un tradicionālajiem zvejniecības veidiem, un tajā ir daudz iespēju nobaudīt svaigu un kūpinātu zivju garšu. Ja plānojat apmeklēt šo reģionu, noteikti izmēģiniet vietējo kūpināto zivju piedāvājumu!

Paldies Edijam Dobilim un viņa ģimenei par uzņemšanu!

 

Katrīna Kļimovska,

LLKC Talsu biroja uzņēmējdarbības konsultante

Foto: Guntis Namriks

 

Pasākums atbalstīts ZST aktivitātē “Atbalsts zivsaimniecības izstādēm un zivsaimniecības projektu konkursa organizēšana”.

Foto galerija: 

Pievienot komentāru