Nēģu un dabas cienītāji sesto reizi pulcējās Pāvilostā

GalerijaPrint

Jau sesto reizi novembrī Pāvilostā pulcējās tūkstošiem vietējo iedzīvotāju un viesu, lai godā un uz kārā zoba liktu apaļmutnieku nēģi "Nēģu dienas Pāvilostā” ietvaros. 

Nēģu dienas tradīcija Pāvilostā aizsākās 2018. gadā, kad, iedvesmojoties no Salacgrīvas un Carnikavas piemēra, pirmo reizi godāja nēģi arī Pāvilostā, jo šeit ir gan zvejas tradīcijas, gan vēl joprojām aktīvi nēģu zvejnieki. Šogad izaicinājumus gan pasākuma dalībniekiem, gan apmeklētājiem radīja spēcīgais vējš, par kuru paši nēģu zvejnieki tikai noteica, ka vēja virziens esot ideāls tieši nēģu zvejai, un tas dodot pārliecību, ka nākamajā dienā Sakas upē izliktajos murdos būs nēģi. Un, kā pārliecinājāmies, tad gan patiesus nēģu cienītājus no visas Latvijas – gan tos, kuri nēģus vēlējās nogaršot pirmo reizi vai vienkārši izzināt ko jaunu un izbaudīt dabu, salīdzinoši spēcīgais vējš tā arī nespēja nobaidīt.

Dienas ievaros ar muzikālu  pavadījumu pa vējam notika radošās darbnīcas un aktivitātes bērniem, tirgus "Baudām Latvijas garšas un amatu prasmes" ar iespēju iegādājies vietējo zvejnieku pasākuma laikā ceptos nēģus un nēģu maizītes, nēģu un citu no pašu zvejotām zivīm pagatavoto produkciju. Bija iespēja nogaršot nēģu zupu pāvilostnieku gaumē, kas ir neatņemama šo svētku tradīcija, iepazīt nēģu pagatavošanu un pasniegšanu ikdienā neierastā veidā, ko piedāvāja šefpavārs Žanis Raivo Behmanis kopā ar Andri Ūpi no Kuldīgas restorāna "Kopa". Pie Pārtikas drošības dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR” speciālistiem bija iespējams uzzināt vairāk par nēģiem. Pāvilostas muzejā varēja iepazīt izstādes “Jūras vārti pirms 100 gadiem”, “Nēģu zvejnieki”, ekspozīciju "Jūriņ' prasa smalku tīklu" un doties ar zvejniekiem 3D zvejā. Par izklaidi parūpējās Ufo (Kaspars Upacieris), un muzikālo pavadījumu nodrošināja JOHNY BAND ar dziesmām par jūru un zvejnieku dzīvi. 

Kā stāsta Žanis Raivo Behmanis, tad bija prieks par atkalsatikšanos Pāvilostā, un tas līdz šim esot bijis lielākais vējš, kurā ir strādāts āra apstākļos. Šogad nēģu meistarklasē piedāvāja marinētu un uz vietas alus glazūrā grilētu nēģi kopā ar medū fermentētu rutku ar jūras zālēm, rupjmaizes papīru, burkānu, citrusu biezeni un cidoniju gēlu. Svarīgi, ka visas sastāvdaļas, t. sk. Sakas upē noķertais nēģis, bija no vietējām Kurzemes saimniecībām. Ēdiena pagatavošana un pasniegšana tika pielāgota āra apstākļiem. Daži no piedāvātajiem nēģu ēdienu elementiem sezonas laikā būs pieejami arī Kuldīgas restorānā “KOPA”. Žanis atzīst, ka esot patiess prieks par pasākuma apmeklētāju atvērtību un daudziem jautājumiem. 

Pateicība ikvienam pasākuma dalībniekam, jo tikai kopā var izveidot kaut ko lielu! 

Liels paldies šīs dienas organizatoriem – Pāvilostas aktīvajiem zvejniekiem un aizrautīgajiem iedzīvotājiem, pašvaldībai un Zivsaimniecības sadarbības tīklam. Pateicamies par iespēju būt daļai no šiem satikšanās svētkiem!

Uz tikšanos Dienvidkurzemes novadā (www.dienvidkurzeme.travel.lv)!  

Uz tikšanos Pāvilostā!  


 

Aleksejs Kačanovs,

LLKC Liepājas biroja vadītājs 

FOTO: Daņiils Kalinovs 

Foto galerija: 

Pievienot komentāru