LLKC piedalās sarunu festivālā LAMPA

GalerijaPrint

Jūlija pirmās nedēļas nogalē piedalījāmies MiniLampā Sarunu festivāl LAMPA ietvaros, kur bērniem un vecākiem devām iespēju piedalīties izzinošās un jautrās aktivitātēs. Festivāls “LAMPA” ir liela mēroga iniciatīva, atvērta platforma, kuras saturu veido vairāk nekā 300 organizācijas un aktīvi cilvēki, kopīgiem spēkiem radot vietu, kur brīvā, nepiespiestā gaisotnē apmainīties ar viedokļiem un cieņpilnā veidā diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām.

Ģimenēm bija iespēja izzināt Latvijā augošu graudu veidus, to īpašības, izskatu un pielietošanas veidu. Daudzi augus bija redzējuši augam labības laukos, bet nezināja, kāds tad izskatās pats grauds. Tā, piemēram, rapsi daudzi bērni dēvēja par magoņu sēklām, saskatot lielu līdzību gan krāsā, gan izskatā.

Viena no aktivitātēm, kura gan bērniem, gan vecākiem šķita visinteresantākā, bija “govs” slaukšana, vecāki gremdējās bērnības atmiņās un mēģināja atcerēties slaukšanas iemaņas, bet bērni apņēmības pilni bija gatavi darboties, kamēr slaukšanas prasmes bija apgūtas. Gandrīz visiem mazajiem censoņiem tas arī izdevās.

Azarts un zināšanu pārbaude bija zivju atpazīšanas spēlē, kur 31 Latvijā sastopamas zivis meklēja savus nosaukumus. Tika secināts, ka dažu zivju sugas pēc ārējā veidola ir ļoti līdzīgas,  un daudzas no tām, kas tiek lietotas uzturā, bija ļoti labi zināmas pēc nosaukuma un garšas īpašībām, bet ne pēc izskata.

Kopā ar FoodEducators izzinājām ievārījuma ražošanas procesu, secīgi saliekot un izzinot tā ražošanas procesu attēlu shēmā. Lai zināšanas nebūtu tikai teorētiskas, apgūstot tēmu, visiem bija iespēja nodegustēt Pūres ražoto BIO melleņu ievārījumu. Jāsaka, ka ievārījums tiešām ir gards, un mazās rociņas sniegties sniedzās pēc ievārījuma karotēm. Izpētījām arī ievārījuma burciņas etiķeti, pārrunājot, kas uz tās attēlots un kāda nozīme ir attēlotajiem simboliem.

Abu dienu noslēguma daļā kopā ar Foodeducators rīkojām kokteiļu degustāciju,  gatavojot tos no govs piena un augu dzēriena, pievienojot Latvijā bioloģiski audzētas zemenes, upenes un jāņogas. Bērniem bija iespēja sajust garšu atšķirību starp pienu un augu dzērienu, pārrunāt un izzināt to uzturvērtību atšķirības, kā arī augu dzēriena ražošanas procesu. Glāzītes pilnas bija pavisam īsu brīdi, visi bija priecīgi degustēt un ar īkšķīšiem parādīt novērtējumu. Jāsaka, ka bērni par gardu atzina gan vienu, gan otru kokteiļa veidu un visbiežāk īkšķītis kopā ar smaidu sejā un piena ūsām slējās uz augšu.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra viens no darbības virzieniem ir bērnu un skolēnu izglītošana un izpratnes veidošana par lauksaimniecību, mežsaimniecību un zivsaimniecību, tāpēc mums bija patiess prieks satikt tik daudz bērnu un vecāku un kopā pavadīt aizraujošu nedēļas nogali, izzinot aktivitātes gan pārtikas, gan lauksaimniecības nozarē.

Baiba Vasara-Beķere,  
LLKC Lauku attīstības nodaļas projektu vadītāja
e-pasts: sodienlaukos@llkc.lv

Foto galerija: 

Pievienot komentāru